Home » Acte: El paper de la dona en les professions tecnològiques

Acte: El paper de la dona en les professions tecnològiques

Share Button

El programa detallat de l’acte s’anunciarà en els propers dies en aquesta mateixa web

 

Ponent convidada

Sra. Lucia Lo Bello: Associate Professor, University of Catania, Italy and Chair of the Women in IES initiative for the IEEE Industrial Electronics Society

Lucia Lo Bello is tenured Associate Professor at the University of Catania, Italy. She got the Italian National Scientific Habilitation (ASN) as Full Professor in 2013 and 2017, respectively. She received the M.S. degree in Electronic Engineering (1994) and the Ph.D. degree in Computer Engineering from the University of Catania (1998). She was Guest Professor at the University of Malardalen, Sweden, in 2014 and Visiting Researcher at Seoul National University, Korea (2000-01).

Her research interests include automotive communications, with a special focus on Automotive Ethernet, IEEE Audio Video Bridging and Time-Sensitive Networking, industrial networks, real-time embedded systems, and wireless sensor networks. She authored or coauthored more than 160 technical papers in these areas. She is responsible for several international and national projects in the area of real-time embedded systems and networks

Prof. Lo Bello is Senior Member of the IEEE and was the Chair of the IEEE Industrial Electronic Society Technical Committee on Factory Automation for two terms (2014-15) and (2016-2017). She is an IES AdCom member and has been elected Officer of the IES, with the Secretary role, for the 2020-21 term.

Prof. Lo Bello is the current Industrial Electronic Society representative within IEEE Women in Engineering and the founder of the Women in IES initiative.

(Lucia Lo Bello és professora titular de la Universitat de Catània, Itàlia.  Va obtenir l’Habilitació Científica Nacional Italiana (ASN) com a catedràtica el 2013 i el 2017, respectivament. És llicenciada en Enginyeria Electrònica (1994) i doctora  en Enginyeria Informàtica per la Universitat de Catània (1998).  Ha estat professora convidada a la Universitat de Malardalen, Suècia, el 2014 i investigadora visitant a la Universitat Nacional de Seül, Corea (2000-01).

Els seus interessos en investigació inclouen les comunicacions automotives, amb un especial interès en Automotive Ethernet, IEEE Audio Video Bridging i Xarxes Sensibles al Temps, xarxes industrials, sistemes integrats en temps real i xarxes de sensors inalàmbrics.  És autora o coautora de més de 160 treballs tècnics en aquestes àrees.  És responsable de diversos projectes nacionals i internacionals en l’àrea de sistemes i xarxes encastades en temps real

La professora Lo Bello és membre veterana de l’IEEE i va ser la presidenta del Comitè Tècnic de Automoció Industrial de l’IEEE per a dos períodes (2014-15) i (2016-2017).  És membre de l’IES AdCom i és Secretària electe de l’IES per al període 2020-21. És l’actual representant de la Societat Electrònica Industrial dins de l’IEEE Women in Engineering i fundadora de la iniciativa Women in IES.)

Panel.listes de la Mesa rodona

Sra. Núria Salan: Professora Titular de la Universitat Politècnica de Catalunya i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia

Sóc de Sant Boi i vaig néixer a la primavera de 1963. Sóc la filla gran de tres germanes i filla de palentins. Abans que jo anés a la  universitat, ningú hi havia anat, a la meva família. Tinc dues filles  (una enginyera de telecomunicacions i una infermera-karateka) i una neta de 6 mesos. Sóc forjadora aficionada, repostera aficionada i escriptora aficionada.

Vaig estudiar Químiques i em vaig especialitzar en Metal·lúrgia a la UB.  Vaig fer un doctorat en Enginyeria Metal·lúrgica a la UPC i ja no he marxat d’aquesta universitat. Des de 1992 sóc professora de Metal·lúrgia (Departament de Materials) primer a Manresa i després a Terrassa, on fa més de 20 anys que hi treballo i sóc també Sotsdirectora de Promoció Institucional. Professionalment, he fet recerca en acers inoxidables, metall dur, recobriments tècnics, materials compostos multiescalars, metodologies d’aprenentatge, innovació docent i temes de dona&tecnologia.

L’any 2000 vaig ser secretària del “I Congreso Nacional de las Mujeres y la Ingeniería” i vaig fer molt consistent un vincle que havia engegat fa anys: dedicar-me a fer divulgació dels aspectes més humans de la tecnologia a per fomentar les vocacions tecnològiques entre joves i reduir el “gap” que tenim de noies a estudis tècnics. I estic a punt de fer 20 anys “per la causa”…

L’any 2016 em van escollir presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia i he aprofitat aquest escenari per enfortir la meva tasca de divulgació i fer “taca d’oli” amb un molt bon grup de col·laboradors/es que “hi creuen”. Agraeixo el suport per poder tenir una junta paritària (o gairebé) i per crear un grup “Indústria+Dona”, a més d’enfortir altres grups igualment interessants. L’any 2017 vaig rebre el Premio “Mujer y Tecnología” de la Fundación Orange i aquest any 2019 he rebut el “I Premi UPC al Compromís Social-Igualtat de Gènere” i la Menció Especial “DonaTIC2019-Divulgadora” per part de la Generalitat de Catalunya.

Sra. Núria Castell: ex degana de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (Universitat Politècnica de Catalunya)

Llicenciada en Informàtica per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Una de les primeres titulades universitàries en Informàtica de Catalunya. Professora Titular del departament de Ciències de la Computació de la UPC. Imparteix docència a la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC des de 1982. Ha estat vicedegana de relacions internacionals de la FIB (2004-2010) i degana de la FIB (2019-2017).

És investigadora del Grup de Processament del Llenguatge Natural (GPLN), grup co-fundador del centre específic de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI), del qual és actualment la tresorera. Ha participat en diversos projectes de recerca nacionals i europeus, així com en diversos projectes acadèmics internacionals, sent la coordinadora en alguns d’ells. Ha participat en el disseny de plans d’estudi, tant a nivell nacional com internacional (Atlantis, Erasmus+). La interdisciplinarietat és una de les seves habilitats tant en projectes de recerca com acadèmics. Participa activament en accions destinades  a incrementar la presència de les dones en el món tecnològic.

Membre del consell assessor de l’APTICC (Associació de Professionals TIC de Catalunya). Membre de DonesCOEINF. Directora del programa “Dona i Tecnologia: un tàndem de futur” desenvolupat al llarg de 2019 en el Palau Macaya. Membre del Steering Committee de womENcourage, de l’ACM – Women Europe. Chair del womENcourage 2017 i del 1er Barcelona Grad Cohor Workshop, celebrat al 2018.
Mentora dels programes Inspira STEAM i aquí STEAM.

Sra. Guiomar Amell: Degana del Col.legi de Doctors i Llicenciats en Belles Arts i Professors de Dibuix de Catalunya (COLBACAT)

Llicenciada en Belles Arts. Professora d’expressió plàstica a  EGB des de 1975 a 1984. Casada i amb quatre fills i vuit nets.

Coordinadora Territorial de Barcelona, al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, des de 1984 fins l’any 2003 i  membre de la Comissió Territorial del Patrimoni, durant aquests anys.

Membre de la Comissió per a la introducció del vídeo a l’ensenyament, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, de 1982 a 1984. Ha impulsat i promogut diversos programes de divulgació cultural: l’exposició “A reveure!” dels dibuixos originals del llibre del mateix nom, amb històries referents al patrimoni històric cultural; i els vídeos   “El pessebre de Pau Casals”, “De cavaller a cavaller” i “La Perspectiva al llarg dels segles”, entre altres. En favor del millor coneixement de la nostra realitat i identitat nacional ha escrit el llibre “Breu història dels catalans” editat per la Generalitat, del qual se’n van fer quatre reedicions.

Ha impulsat diverses iniciatives a favor d’una millor comprensió i aprofitament de les capacitats cognitives en els àmbits educatius.

A partir de l’any 1990 que es va fer el primer seminari de formació sobre el pensament visual impartit per la Dra. Betty Edwards professora d’art a la California State University, (Long Beach)  dels quatre seminaris que sota el denominador comú “El cervell total” es van realitzar al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya , exposant noves metodologies basades en l’aprenentatge a partir del pensament visual.

Al llarg dels anys ha fet articles sobre les esmentades matèries en publicacions o seminaris dedicats a la cultura, ensenyament i l’ esplai. Ha presentat diverses ponències a les Jornades sobre Plàstica i Arts visuals organitzades pel Col·legi de Llicenciats en Belles Arts (Colbacat) del qual es membre i actualment  la Degana-

La ponència “El pensament visual i la seva transcendència en l’Educació i les Arts” es va presentar a les jornades del setembre de 2014.

Sra Alba Pardo : Docent i investigadora en Ciències de l’activitat física i l’esport, especialista en promoció de la salut mitjançant l’Educació Física. Màter Europeu en Salut i activitat física.

Dra en Ciències activitat física i esport, especialista en promoció de la salut mitjançant activitat física. Màster Europeu en salut i activitat física ( Universitat de Roma). Responsable del projecte campus saludable: promoció de la salut dins l’ ámbit universitari. Docent i  investigadora a Tecnocampus Mataró ( Universitat Pompeu Fabra). Investigadora en promoció de la salut en estudiants universitaris i prescripció exercici físic per a la salut. Docent col·laboradora en Màster MAFIS ( Màster activitat física i salut . Universitat de Barcelona).

Sra. Anna Grau, Intelligent Mobility Lead Consultant & Smart Cities andPresident Young IT Girls NGO

Enginyera de Camins, Canals i Ports, especialitzada en Transports i Urbanisme per UPC Barcelona-TECH i l’ESTP Paris Grand École i disposa d’un Màster Internacional en Project Management PMI® per La Salle TECH Universitat.

Anna Grau és Lead Consultant especialitzada en la transformació de la mobilitat intel·ligent i les ciutats a Doxa Innova & Smart, amb experiència a diverses ciutats i entorns urbans, entre ells, pel Govern de Macau Special Administrative Region i Moscow Obslast a Russia. Addicionalment, experta en la digitalització dels sistemes de transport i la transformació cap a models Mobility as a Service, des de l’entorn de les entitats del transport i els integradors tecnològics. A més, ella ha treballat per l’alineament amb polítiques públiques internacionals de referència com ara els UN’ SDGs per crear models més sostenibles i eficients.

Anteriorment, ha treballat a Ferrovial Servicios, en l’àmbit d’operacions i la indústria de l’automoció. I, abans va desenvolupar un Internship a l’àmbit de Towering & Telecom dins de l’operador Cellnex Telecom.

L’Anna ha participat com a conferenciant a nivell internacional, entre ells, al Australian Smart Communities Conference i al Macau Internet + Smart City Summit. És membre de la comissió d’entorn digital i MaaS al Col·legi de Camins i ha participat en diverses consultes del sector del transport digital.

A més, l’Anna és Presidenta i Cofundadora de l’associació sense ànim de lucre Young IT Girls, que té per objecte tancar l’escletxa de gènere digital, inspirant carreres tecnològiques entre les futures generacions i contribuint al millor posicionament de la dona en el sector digital.

Comitè organitzador

 • Sra. Karina Gibert, donesCOEINF, Col.legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya (COEINF)
 • Sra. Maria Cinta Pastor Redondo, Col·legi Enginyers Graduats i E. Tècnics Industrials de Barcelona (COETIC)
 • Sra. Lorena Vela, Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya  (COAMB)
 • Sra. Rosa Rodríguez Gascons, Col·legi de Pedagogs de Catalunya  (COPEC)
 • Sra. Guiomar Amell, Col·legi de Doctors i Llicenciats en Belles Arts i Professors de Dibuix de Catalunya (COLBACAT)
 • Sra. Laia Rosich, Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya
 • Sra Elisabet Boloix, Col·legi de Professionals de l’Esport de Catalunya  (COPLEFC)
 • Sra. Mireia Furriol, Col·legi d’Enginyers Industrials de Catatalunya  (COEIC)
 • Sra. Carme Ferran, Col.legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona (COAB)
 • Sra. Inma Romero, Col·legi Oficial de  Treball Social de Catalunya
 • Sra. Àngela Carrasco, Col·legi de Pedagogs de Catalunya  (COPEC)
 • Sra. Conxa Martínez, Col·legi de Doctors i Llicenciats en Belles Arts i Professors de Dibuix de Catalunya     (COLBACAT)

Presidència

Sra. Núria Carrera, Presidenta de la Comissió de Dona i Igualtat de l’associació Intercol.legial de Col.legis Professionals de Catalunya

Presidència Honorífica

Sra. Mireia Mata, Directora General d’Igualtat, Govern de Catalunya

Última actualització: 13/11/2019

Registra’t

Acte El paper de la dona a les professions tecnològiques. 13 de desembre de 2019, 16h

.

Acte Comissió Gènere de la Intercol·legial del 13 de desembre de 2019
Nom
Cognoms
Necessito traducció de la ponència en anglès *

 

 

Aquesta web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. De tota manera, pots canviar la configuració de 'cookies' en qualsevol moment ACEPTAR
Aviso de cookies
Check Our FeedVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin