Destacat »

2 novembre 2022 – 18:24

Et convidem a la Lul·liana 2022!
Un any més, el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya celebra la Lul·liana en un acte commemoratiu del seu patró, Ramon Llull. Enguany, tindrà lloc el dia 24 de novembre, a les 18:00h. Serà presencial i …

Read the full story »
Col·legi

el Col·legi, informació rellevant sobre el COEINF, activitats, relacions i varis

Formació

formació continuada i orientació professional, convenis de formació amb altres entitats

Opinió

Articles d’opinió, de divulgació o de propostes tecnològiques dels col·legiats, adherits, associats o col·laboradors d’entitats afins al COEINF

Esdeveniments

tots els esdeveniments rellevants del sector TIC

Professió

món laboral, emprenedors, enginyers en informàtica, entrevistes, certificacions, deontologia, carreres professionals, …

Home » Notícies

II Congrés Ciutats Intel·ligents: Tarragona Smart Mediterranean City

Submitted by on 20 octubre 2016 – 17:00No Comment

Presentar el projecte de Tarragona Smart Mediterraneran City, posant especial èmfasi en les connotacions que la mediterraneïtat donen al projecte, explicant en base a això la selecció dels cinc eixos de treball: aigua, mobilitat, eficiència energètica, patrimoni i turisme, i salut i nutrició. Valorant la creació de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City com a model de concertació públic-privat entre Ajuntament, Universitat i actors empresarials, i presentant els principals projectes aplicats a la ciutat de Tarragona.

tarragona-port

Introducció

Durant els últims anys, Tarragona ha planificat les seves lògiques de desenvolupament, fixant prioritats i definint un model de ciutat. Les diferents estratègies sectorials s’han integrat en un document anomenat Pla Estratègic Tarragona 2022, elaborat de forma participativa i consensuada amb els principals actors. I articulats paral·lelament, i com a desenvolupament d’aquest, trobem la concreció del Pacte d’Alcaldes en el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible de Tarragona (PAES), l’elaboració del Pla Urbà de Mobilitat Sostenible (PMUS), i la finalització del procés de planificació de l’Ordenació Urbanística Municipal de Tarragona (POUM).

El projecte Tarragona Smart Mediterranean City té com a base el canvi iniciat per la ciutat durant l’última dècada, reafirmant la seva capitalitat i desenvolupant, un ampli sector del coneixement, la recerca i la innovació al voltant de la Universitat Rovira i Virgili. Sobre la presència del seu entramat industrial, de creixent base tecnològica, centrat en el polígon petroquímic, ha sorgit el Clúster industrial, logístic, acadèmic i científic de la Química “ChemMed Tarragona”, dinamitzador de les activitats portuàries i logístiques. Tarragona és a més declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO pel seu conjunt arqueològic romà, i ofereix una creixent qualitat de vida lligada als valors de la convivència i la cultura mediterrànies.

Partint d’aquests antecedents, la concessió dels Jocs Mediterranis 2017 significa una gran oportunitat, més enllà de l’esdeveniment esportiu i cultural per a, en un context de crisi econòmica, impulsar i accelerar els canvis ja posats en marxa, consolidant un model de ciutat intel·ligent amb solucions tecnològiques i sostenibles, culturalment dinàmica, oberta i cohesionada, al voltant d’una ciutadania activa.

Construint una ciutat intel·ligent

A l’abril de 2011, després de dos anys de treballs, la ciutat de Tarragona va concloure un ampli i participatiu procés d’elaboració d’un Pla estratègic capaç de fusionar, sintetitzar i prioritzar el contingut dels 26 plans sectorials existents que afectaven la ciutat. El resultat del mateix era presentat amb una premonitòria frase: “El Pla Tarragona 2022 conclou que la ciutat ha de ser competitiva i referent en la societat del coneixement”, obrint amb això les portes a iniciar un procés de transformació de Tarragona en el que es ha convingut en denominar una Smart City o ciutat intel·ligent.

El Pla Estratègic Tarragona 2022, va resumir en set eixos estratègics fonamentals les prioritats per aconseguir una ciutat amb més qualitat de vida i oportunitats per a tothom, que configuren l’agenda transformadora de Tarragona com una ciutat intel·ligent: 1.Tarragona ciutat cabdal; 2.Tarragona, ciutat cohesionada; 3.Tarragona com a motor econòmic; 4.Tarragona per la investigació i la innovació; 5.Tarragona per la cultura i l’educació; 6.Tarragona per la qualitat de vida; 7.Gestió eficient i participativa.

Els Jocs Mediterranis 2017: un llegat transformador

El Pla Director dels Jocs del Mediterrani 2017, aprovat el 10 de gener de 2013 pel Comitè Organitzador, que configura la planificació dels jocs des del consens i la complicitat entre les institucions públiques, els estaments esportius nacionals i internacionals i la societat civil , defineix els objectius del projecte esportiu en sis grans eixos:

  • Jocs innovadors
  • Participació esportiva al màxim nivell
  • Instal·lacions sostenibles
  • Equilibri Territorial amb els nous equipaments
  • Afavorir la pràctica esportiva de qualitat
  • Potenciar l’esport de base

A la voluntat dels actors públics i privats implicats en la celebració dels Jocs Mediterranis, sota l’impuls de l’Ajuntament de Tarragona, està configurar un llegat de transformació de la ciutat, aprofitant l’esdeveniment per a la reactivació econòmica de la ciutat, la internacionalització de seu teixit empresarial, la potenciació de la marca de ciutat en un context global, la progressiva transformació urbanística i millora de la mobilitat, l’eficiència energètica i la sostenibilitat, la generació d’hàbits de vida més saludables, i la millora de la cohesió social, la participació ciutadana i els valors de la convivència en l’espai públic. Els Jocs Mediterranis 2017 es configuren així com el projecte catalitzador dels esforços de la ciutat per avançar-se al futur aprofitant les oportunitats econòmiques i de transformació cultural que l’esdeveniment suposa.

La regió euromediterrani com a oportunitat

La Declaració de Tarragona sobre les Ciutats Intel·ligents de la Mediterrània, de 8 de novembre de 2012, que afirmava la visió del l Mediterrani-ciutat com a regió emergent en un món polièdric i global assenyalant que en la propera dècada la regió mediterrània està cridada a ocupar el lloc que li correspon en l’economia global, aconseguint mantenir el focus de l’atenció mundial, no ja per la seva conflictivitat i la complexitat de les seves relacions internes, sinó pel seu creixement, les seves capacitats i la seva riquesa cultural, en un procés que inexorablement haurà d’estar marcat pel respecte al medi i avançades polítiques ambientals, l’eficiència i l’estalvi energètic i la utilització de les noves tecnologies, la innovació, el coneixement i la creativitat, que determinaran millors nivells de qualitat de vida, més cohesió social i una governabilitat participativa i democràtica. Les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions estan ja jugant un paper central en el procés de transformació socioeconòmica de la Mediterrània, des de les perspectives de desenvolupament econòmic, emprenedoria i creació de llocs de treball, i pel creixent nombre de projectes euro mediterranis en matèria Recerca i innovació TIC, que ens conviden a vislumbrarlas com una potent eina d’empoderament de comunitats locals, possibilitant processos en els quals compartir coneixement, coordinació d’estratègies, i transformació i innovació econòmica, social i política. I és en aquest sentit que la Declaració es proposava com a missió fer de les smarts cities de la Mediterrània un potent motor de creixement i transformació de la regió. I apostant per un model propi de Smart Cities de la Mediterrània: “Enfront del model global de ciutat smart, les ciutats de la Mediterrània ens caracteritzem per sumar a la voluntat de convivència democràtica i cohesió en societats obertes, la necessitat de processos de transformació econòmica, que atents a les exigències ambientals, ens permetin gaudir de les formes de qualitat de vida i la diversitat d’identitats i expressions culturals que ens caracteritza.

Les necessitats i el bon ús de l’aigua, la mobilitat en un espai concentrat articulat al voltant d’un litoral densament poblat, la diversitat d’usos i el protagonisme de l’espai públic en l’articulació de la convivència, l’alimentació basada en la coneguda com a dieta mediterrània i la incorporació d’hàbits de vida saludables, l’elevat consum energètic altament dependent i amb elevats costos ambientals, i la convivència amb un ric i divers patrimoni històric, artístic i cultural font d’atracció turística mundial, determinen les característiques de les ciutats de les dues riberes de la Mediterrània i la seva vocació per trobar en el disseny d’un model propi de smart City resposta als importants reptes que ens planteja l’actual conjuntura de crisi econòmica i ambiental.

Tarragona aposta així per formular un model propi de Smart City, lligat als valors que s’identifiquen amb la mediterraneïtat, i estretament vinculats a una cultura d’ús responsable de l’aigua, uns hàbits de vida i alimentaris saludables, un espai públic dinàmic i obert, i un desenvolupament ambientalment sostenible.

tarragona-jardins-verticals

Eixos sectorials de l’estratègia Tarragona Smart Mediterranean City

L’estratègia Smart Mediterranean de la ciutat es desenvolupa prioritàriament en cinc àmbits sectorials profundament interrelacionats, i que, en conjunt, conformen un projecte integral de ciutat smart: L’aigua, l’energia i el medi ambient, la salut, la mobilitat i el Turisme i Patrimoni Cultural.

1. Una cultura de l’Aigua sostenible

Lamentablement, l’aigua és un bé escàs i això és una cosa que Tarragona sap de primera mà. No va ser fins a l’any 1988, amb el transvasament del riu Ebre, que totes les aixetes de Tarragona van disposar d’aigua per a ús de boca. A més, durant la primavera del 2008 va tenir lloc l’últim episodi seriós de sequera que va obligar a transportar aigua potable de diverses captacions subterrànies tarragonins en vaixell fins a Barcelona per proveir a la ciutat. Circumstàncies com aquestes desperten la consciència de molts ciutadans i de les administracions sobre la necessitat de fer un ús responsable dels recursos. Dins el projecte Tarragona Smart City destaquen tres línies de treball que apunten a l’àmbit de l’aigua: El consum responsable, l’optimització de la seva gestió, i la relació entre la població i l’aigua com a element dels ecosistemes mediterranis.

2. Eficiència Energètica i Sostenibilitat

La ciutat de Tarragona es va adherir al Pacte d’Alcaldes (impulsat per la Comissió Europea) el novembre de 2008 i va elaborar un document d’actuació, el Pla per l’Energia Sostenible a Tarragona (PAES) en el qual es defineixen els eixos d’intervenció pública així com les accions associades a cada eix com a objectiu del compliment del compromís de mitigació del canvi climàtic. En el sector industrial les activitats localitzades a Tarragona suposen un pes molt rellevant tant des del punt de vista del consum energètic com de la generació de riquesa a la ciutat. Aquest sector tindrà un paper protagonista en el desenvolupament de projectes innovadors i en l’assaig de nous materials i tècniques més eficients energèticament. En l’àmbit del transport les millores en l’eficiència del sector passen per l’ampliació dels plans de mobilitat urbana cap a models més sostenibles, per la substitució progressiva de les flotes obsoletes i altament contaminants, per tecnologies noves o per l’ús més eficient dels mitjans de transport. En l’edificació i els equipaments, la Directiva 2006/32 de 27 d’abril de la Unió Europea atorga un paper dinamitzador i exemplificador a les administracions públiques en el foment de polítiques d’eficiència energètica.

3. Tarragona Saludable

La celebració dels Jocs Mediterranis suposa una gran oportunitat per a la promoció d’hàbits lligats a l’estil de vida mediterrani amb repercussió directa sobre la salut i la pràctica de l’esport. L’objectiu és millorar la qualitat dels serveis proporcionats a la ciutadania i al mateix temps estimular un ambient innovador a la ciutat, amb línies de treball orientades a millorar els hàbits de vida i la salut comunitaris. Una primera línia de treball es centrarà en el disseny d’entorns urbans que facilitin estils de vida més saludables, aprofitant la cultura de la mediterraneïtat i la pràctica de l’esport, canviant el paradigma de la mobilitat, facilitant al vianant pràctiques i conductes que incideixin positivament en la seva qualitat de vida. Una altra línia de treball estarà orientada a promoure el sorgiment de projectes d’innovació i incorporació de noves tecnologies en l’àmbit hospitalari i de la salut.

4. Una mobilitat sostenible

La mobilitat és una qüestió de gran importància per a qualsevol ciutat, donat el seu notable impacte sobre la qualitat de vida en general i la qualitat ambiental en particular (el transport és un dels sectors més consumidors de combustibles fòssils i un dels responsables de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle). En el cas concret de Tarragona, el fet que la seva població es distribueixi entre una zona centre molt densa i un conjunt de barris i urbanitzacions disseminats per la seva gran terme municipal (65,2 km2), fa de la gestió de la mobilitat un veritable repte . L’Ajuntament de Tarragona va aprovar, al desembre de 2011, el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible (PMUS), d’acord amb la Llei 9/2003, de mobilitat. El Pla té entre els seus objectius reduir els costos ambientals i socials dels mitjans de transport, el foment del transport públic i col·lectiu, la implicació de la societat en la presa de decisions que afectin la mobilitat, i l’impuls d’una mobilitat sostenible per un ús racional del Territori. Partint del plantejament estratègic del PMUS, el projecte tindrà dues fites bàsiques en l’àmbit de la mobilitat: Primer, una gestió eficient i integrada dels diferents aspectes propis de la mobilitat (aparcament, transport públic, mobilitat individual, distribució de mercaderies, integració amb altres mitjans de transport, etc.); segon, permetre la interacció entre aquest sistema de gestió de la mobilitat i els corresponents a altres àmbits estratègics per a la ciutat (incloent diversos aspectes ambientals, l’organització d’esdeveniments, les activitats culturals i lúdiques al carrer, la participació ciutadana, la informació a la ciutadania i les emergències, etc.).

5. Tarragona Ciutat Patrimoni

Tarragona va ser declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO pel seu conjunt arqueològic romà, que conviu amb una ciutat de gran riquesa patrimonial i una vida cultural diversa. El sector del turisme a Tarragona representa, en aportació al PIB i en ocupació, un dels principals sectors de la vida econòmica de la ciutat amb un gran potencial de creixement previst fins al 2017. Les TIC són una de les eines principals per a la promoció activa del turisme a Tarragona. Cal promoure un sistema multi-plataforma (web, xarxes socials, aplicatius smart phone) d’informació al turista, amb informació dels sectors de restauració, hoteler, operadors turístics oci, patrimoni, cultura, etc.,. per facilitar dades a temps real. Així mateix, caldrà aprofitar els Jocs Mediterranis com a finestra privilegiada per a la promoció turística en els països de la resta de l’arc mediterrani, facilitant intercanvis amb altres ciutats, organització conjunta d’activitats i esdeveniments culturals. Les possibilitats que ofereix la incorporació de tecnologies de la informació i la comunicació, en el context de l’anomenat Smart Heritage per a la conservació i gestió del patrimoni arqueològic, permeten el desenvolupament de noves formes de valorització del patrimoni, impulsant models d’indústries culturals centrades en la realitat augmentada i en la recreació històrica, que incideixin en el creixement i diversificació del teixit productiu de la ciutat.

referències

autor

eSMARTCITY.es

tarragona-talent-tecnologia-i-tolerancia

Etiquetes: ,

Aquesta web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. De tota manera, pots canviar la configuració de 'cookies' en qualsevol moment ACEPTAR
Aviso de cookies
Check Our FeedVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin