Destacat »

2 novembre 2022 – 18:24

Et convidem a la Lul·liana 2022!
Un any més, el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya celebra la Lul·liana en un acte commemoratiu del seu patró, Ramon Llull. Enguany, tindrà lloc el dia 24 de novembre, a les 18:00h. Serà presencial i …

Read the full story »
Col·legi

el Col·legi, informació rellevant sobre el COEINF, activitats, relacions i varis

Formació

formació continuada i orientació professional, convenis de formació amb altres entitats

Opinió

Articles d’opinió, de divulgació o de propostes tecnològiques dels col·legiats, adherits, associats o col·laboradors d’entitats afins al COEINF

Esdeveniments

tots els esdeveniments rellevants del sector TIC

Professió

món laboral, emprenedors, enginyers en informàtica, entrevistes, certificacions, deontologia, carreres professionals, …

Home » Professió

15 professions amb futur

Submitted by on 4 febrer 2015 – 17:00No Comment

La falta de treball està generant desil·lusió sobretot en els joves, però aquesta situació, avancen els experts, és excepcional i transitòria, ja que la nova generació, anomenada I o també Millennial, està cridada a liderar els ràpids canvis que s’estan produint en l’economia i en les empreses. Perquè, al contrari del que es ve escoltant ja com una vella lletania, que els joves d’entre 25 i 35 anys són frívols, insolidaris i mancats d’ambició, es tracta, apunta el director de programes de Deusto Business School, Iñaki Ortega, d’un col·lectiu altament qualificat per afrontar els reptes del futur.

“Aquesta nova força laboral són nadius globals, i això és molt important. Tenen amics a tot el món, vine normal treballar en qualsevol part, han començat a treballar en crisi ia inventar el seu propi treball. Són freelances”, assenyala.

Només és qüestió de temps, tal com afirma un estudi elaborat pel think tank nord-americà Pew Research Center, que el mercat laboral vagi absorbint a la nova generació de treballadors a mesura que avanci la recuperació econòmica. De fet, la seva incorporació al món laboral farà que les empreses modifiquin les seves estructures i processos per adequar-se a les exigències del mercat, tal com assenyala en el seu llibre Millennials Iñaki Ortega.

De fet, un informe de Deloitte destaca el gran repte que tenen les empreses per adaptar les seves estructures i la seva cultura a les expectatives d’una generació que suposarà el 75% del capital humà en 2025. En l’esmentat anàlisi sobresurt que la majoria dels joves treballadors amb títol universitari volen treballar en organitzacions que cultivin la creativitat: el 78% té en compte el caràcter innovador de l’empresa a l’hora de decidir-se a treballar-hi. Aquesta dada contrasta amb la realitat, ja que, segons la mateixa enquesta, la majoria dels que estan actualment emprats afirma no trobar al·licients al seu esperit creatiu en l’entorn laboral. Per als millennials, la noció de l’èxit empresarial no s’ha de mesurar exclusivament a través del compte de resultats, sinó també per l’impacte que el conjunt de l’organització té en la societat.

Un altre estudi de PwC, realitzat mitjançant una enquesta a graduats de 75 països sobre la seva situació laboral i expectatives, assegura que el 54% dels joves espera tenir entre dos i cinc empresaris diferents al llarg de la seva carrera professional; el 43% està obert a ofertes, i només el 18% espera romandre en l’empresa a llarg termini. I la prioritat és la formació i el desenvolupament professional, així com la flexibilitat horària, per sobre d’incentius econòmics. O el que és el mateix, és més important la possibilitat de promoció professional que un salari competitiu. A més, el 50% busca incorporar-se a organitzacions la responsabilitat social corporativa sigui coherent amb els seus valors, i més del 70% espera i desitja treballar a l’estranger al llarg de la seva carrera professional.

L’atractiu d’emprendre

Una de les dificultats que tenen les empreses avui dia, segons alerta Deloitte, és la de retenir els joves amb una nòmina, i no perquè es puguin anar a la competència, sinó perquè emprendre és una opció molt atractiva per a la majoria d’ells. De fet, el 70% es veu a si mateix treballant per compte propi en algun moment de la seva vida laboral. Segons l’informe sobre joventut elaborat per Global Entrepreneurship Monitor (GEM), entre els 18 i els 34 anys és la franja d’edat més favorable per muntar un negoci propi.

No obstant això, la Unió Europea és la regió amb menor nombre d’emprenedors. I Espanya, amb la resta de països mediterranis, compta amb la proporció més baixa: el 8%, enfront del 25% dels Estats Units. Les raons d’aquest baix nivell d’emprenedoria s’han a la por al fracàs, a les escasses oportunitats percebudes per la població i a la falta de preparació.

La veritat és que d’aquí a pocs anys, apunta el professor Ortega, es demandaran professions i llocs de treball fins ara desconeguts i inimaginables. Per exemple, d’entre totes elles destaquen les relacionades amb especialistes en 3D i nanotecnologia, disciplines de les quals ja s’estan impartint cursos de formació específics. La consultora britànica Fast Future Research va elaborar un informe sobre les noves carreres que emergiran dels avenços en ciència i tecnologia, on es reflectia que aquesta conjuntura reduirà la demanda de llocs de treball de dèbil valor afegit i baixa capacitació professional.

De fet, la consultora McKinsey avança que el món s’enfronta a una escassetat de 40 milions de treballadors amb educació superior en l’any 2020 i a un possible superàvit proper als 100 milions de treballadors poc qualificats. Del que es dedueix que els requeriments educatius per a una població creixent augmentaran en els propers anys. Aquí cal destacar, afegeix l’autor de Millennials, el desajust de les qualificacions com a conseqüència de la crisi, ja que només un de cada cinc inscrits en les ofertes laborals dels principals portals d’ocupació s’ajusta al nivell d’estudis requerits. Però també anota l’incessant nombre creixent de places per treballar a l’estranger.

No obstant això, el 60% de les professions requerides en els propers anys no gaudeixen d’un programa regulat de formació acadèmica. Encara que, segons l’expert de Deusto Business School, utilitzaran les startups per inventar el seu propi treball i contractar altres. “Hauran de aprofitar-se de la sharing economy o economia col·laborativa per intentar tractar de solucionar els problemes socials que hi ha al món. I sobretot, hauran d’estar disposats a canviar contínuament de professió, d’indústria, sector o país “.

Les destacades

1. Consultor ‘big data’. Cal saber gestionar tota la informació que es genera en l’actualitat. Iñaki Ortega adverteix que en 48 hores es produeix més informació que tota la que s’ha originat des de la Prehistòria a l’any 2000. “Hi ha tanta informació que algú ha de organitzar-la, algú ha de dir-li a un banc com s’estan utilitzant les targetes, a les televisions on s’interactua més, en quins programes “.

2. Programador d’aplicacions mòbils. És innegable l’auge d’aquest tipus d’eines informàtiques dissenyades per a telèfons, tauletes i dispositius mòbils. Per tot això, s’ha de tenir una sòlida formació en STEM (science, technology, engineering, mathematics), o el que és el mateix, ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.

3. Oficials de seguretat informàtica. Perquè, es pregunta Ortega, qui protegeix la web de Moncloa, per exemple? El responsable de seguretat online serà una nova professió a l’alça, ja que les empreses, organitzacions i institucions necessiten aquest tipus de professional que salvaguardi la seva intimitat en el ciberespai. “Això també requereix de professionals, a més de ser expert en tecnologia, amb coneixements en temes legals, ja que ha d’estar al tant dels nous delictes”.

4. Expert en ‘learning Analitics’. Està relacionat amb els canvis que es van a desenvolupar en l’àmbit de l’ensenyament, per exemple, amb la irrupció dels MOOC (massive online open courses), cursos online massius i oberts. De la mateixa manera que en altres èpoques es van modificar els models universitaris, ara mateix amb internet s’està migrant el model de negoci, la relació dels alumnes amb el professorat. Per tant, calen professionals que siguin capaços de traslladar els continguts a la web, és a dir, amb un perfil més de tecnòleg que d’investigador o docent. “Abans es requeria en cada facultat de bons catedràtics, ara es pot compartir un per tot Europa”, afirma l’expert de l’esmentada escola de negocis, que aconsella per a aquest professional tenir formació en tecnologia, psicologia o antropologia, ja que és important saber les necessitats de l’alumne, que es converteix en client.

5. Gestors ‘cloud’. Tot està en el núvol, ja no és al disc dur. Qui es dediqui a això ha de vetllar perquè tota aquesta informació estigui actualitzada, protegida. Només a Espanya generarà, segons les previsions, 135.000 llocs de treball (14 milions a tot el món).

6. Arquitectes informàtics. Cada vegada més es sol·liciten perfils amb una determinada formació a la qual cal afegir el component tecnològic. És el cas dels arquitectes, que no solament han de ser experts en plans o esbossos, sinó que també hauran de tenir coneixements d’informàtica.

8. Ciberadvocat. Una professió amb futur serà l’expert en delictes informàtics relacionats amb diferents àmbits, com les estafes a través del web, els delictes a les xarxes socials, la protecció de dades, la pornografia, l’espionatge …

9. Investigador educatiu. La majoria dels 300.000 nous llocs de treball que generarà l’economia digital en els propers anys estaran lligats a l’educació, sobretot els mestres digitals. La formació de postgrau també estarà en sintonia amb el que demana el mercat, alineant-se amb els avenços científics del coneixement del cervell i la seva relació amb l’aprenentatge, la qual cosa permetrà la formació de futurs professionals en àrees emergents, com orientador especialitzat en la millora del rendiment escolar, especialista en l’atenció a la diversitat dels alumnes, investigador educatiu o assessor i orientador de directius i professors.

14. Artista digital. L’art també mira a la tecnologia i fa ús d’ella com a font d’inspiració. Les noves eines audiovisuals porten bastant temps emprant-se en totes les disciplines artístiques. Per exemple, els pintors tampoc són aliens a aquesta tendència i molts utilitzen els iPad per crear obres.

15. Expert en 3D per restauració i arqueologia. El futur cada vegada més proper per professions com la restauració artística passa per utilitzar la tecnologia 3D per netejar obres d’art, així com l’arqueologia, que ja incorpora els avenços científics més rellevants en simulació tridimensional. Tot això, i malgrat el domini de la tecnologia en totes les àrees del coneixement i de l’activitat econòmica, porta a un retorn a l’artesania, ja que hem passat dels “thinkers als makers”, dels pensadors als artesans, que tenen tracte directe amb el client, “el que ven un servei, el que ven proximitat”, assenyala Iñaki Ortega.

Font: CincoDías

Etiquetes: ,

Aquesta web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. De tota manera, pots canviar la configuració de 'cookies' en qualsevol moment ACEPTAR
Aviso de cookies
Check Our FeedVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin