Destacat »

2 novembre 2022 – 18:24

Et convidem a la Lul·liana 2022!
Un any més, el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya celebra la Lul·liana en un acte commemoratiu del seu patró, Ramon Llull. Enguany, tindrà lloc el dia 24 de novembre, a les 18:00h. Serà presencial i …

Read the full story »
Col·legi

el Col·legi, informació rellevant sobre el COEINF, activitats, relacions i varis

Formació

formació continuada i orientació professional, convenis de formació amb altres entitats

Opinió

Articles d’opinió, de divulgació o de propostes tecnològiques dels col·legiats, adherits, associats o col·laboradors d’entitats afins al COEINF

Esdeveniments

tots els esdeveniments rellevants del sector TIC

Professió

món laboral, emprenedors, enginyers en informàtica, entrevistes, certificacions, deontologia, carreres professionals, …

Home » DignitatTIC, Opinió

Apagar Internet per fer callar les crítiques #KeepItOn

Submitted by on 21 desembre 2019 – 09:00No Comment

El 2020 caldrà estar atent a qui intenten apagar internet. Els governs recorren cada vegada més a aquests apagades en moments de crisi, amb l’argument que són necessaris per a la seguretat pública o per a interrompre la difusió d’informació incorrecta. No obstant això, aquestes radicals mesures s’assemblen més a un càstig col·lectiu que a una resposta tàctica.

Des de Caracas fins Khartum, els manifestants utilitzen Internet per organitzar-se en línia i defensar els seus drets fora d’Internet. A manera de resposta, l’últim any, els governs de Bangla Desh, la República Democràtica de Congo, Egipte, Índia, Indonèsia, Iran, IraqSudanMyanmar i Zimbabwe han apagat Internet en una part o en la totalitat del territori d’aquests països , potser amb l’esperança que, amb això, s’acabarien tots els seus problemes.

Els governs recorren cada vegada més a aquests apagades en moments de crisi, amb l’argument que són necessaris per a la seguretat pública o per a interrompre la difusió d’informació incorrecta. No obstant això, aquestes radicals mesures s’assemblen més a un càstig col·lectiu que a una resposta tàctica. Quan es talla l’accés a Internet, la capacitat de les persones de expressar-se lliurement es troba limitada, l’ economia es veu afectada, els periodistes tenen dificultats per poder carregar fotografies i vídeos que mostrin les extralimitacions i abusos dels governs, les classes dels estudiants s’interrompen, els impostos no poden pagar-se puntualment, i els que necessiten atenció de la salut no poden accedir sistemàticament a ella.

Potser es pensa que els règims autoritaris són els que tallen Internet; però, la Índia -la major democràcia del món- és líder mundial en aquest tipus de mesures. Quan va bloquejar diversos mesos l’accés a Internet al Caixmir a finals de 2019, els funcionaris indis ho van justificar dient que això era necessari per limitar temporalment l’accés a Internet durant períodes de crisi, per tal d’evitar la “pèrdua permanent de vides”. Quatre relators especials de les Nacions Unides van condemnar la mesura i van advertir que l’apagada al Caixmir era “incompatible amb les normes sobre necessitat i proporcionalitat”. En al menys un estudi realitzat per un investigador de la Incubadora de Polítiques Digitals Globals de Stanford s’ha determinat que les apagades, en realitat, tenen un efecte contraproduent per a la dissuasió d’incidents violents, i es va detectar que la violència es quadruplica quan les xarxes deixen de funcionar, en comparació amb el que passa quan la Internet continua funcionant.

Si bé els governs ordenen les apagades, són els proveïdors de serveis d’Internet que els implementen. Les empreses, sovint, justifiquen el compliment d’aquestes sol·licituds al·legant que així observen les lleis locals, la qual cosa suggereix que corren el risc de perdre les seves llicències si no ho fan. No obstant això, els proveïdors haurien de seguir els Principis Rectors de l’ONU sobre les Empreses i els Drets Humans, que constitueixen el conjunt més àmpliament acceptat d’estàndards sobre drets per a empreses, i reconsiderar aquesta col·laboració que presten sense cap qüestionament. Després de tot, el Consell de Drets humans de l’ONU ha manifestat de manera inequívocaque les mesures destinades a impedir o interrompre intencionalment l’accés a la difusió d’informació en línia violen les normes internacionals de drets humans.

Les autoritats sovint intenten justificar les apagades invocant fonaments legals febles. Per tal motiu, no sorprèn que en les demandes interposades per advocats activistes al Sudan, el Pakistan i Zimbabwe s’hagi fet lloc a les impugnacions a les apagades. Quan els proveïdors de serveis d’Internet s’enfrontin a exigències estatals de restringir de manera general l’accés, haurien d’avaluar la possibilitat d’iniciar ells mateixos aquest tipus d’accions. Si més no, darrere de la transparència, haurien publicar tota la informació que imposen o interpretar les sol·licituds en un sentit tal que s’apliquin les restriccions menys significatives.

Les apagades generen titulars, però també cal prestar atenció a tècniques més subtils, però igualment devastadores, orientades a manipular Internet. Algunes autoritats, com les de Txad, Kazakhstan, Sri Lanka i Veneçuela, trien bloquejar determinades xarxes socials o aplicacions de missatgeria, o impedir el tràfic cap a plataformes de transmissió en viu. En Indonèsia i l’Iran s’han reduït les velocitats d’Internet a l’mínim, perquè sigui difícil detectar la manipulació. A Rússia, una nova llei “d’Internet sobirana“, que exigeix que la xarxa funcioni sense enviar dades a servidors a l’estranger, posa les bases perquè les autoritats d’aquest país exigeixin des del bloqueig d’un únic missatge o publicació fins a la desconnexió d’Internet a tota Rússia. A l’Iran, és possible que la Xarxa d’Informació Nacional, una xarxa interna completament independent, li hagi permès a aquest país disposar a principis de desembre la desconnexió més important que hagi seguit NetBlocks en qualsevol país, quant a complexitat tècnica i ample de banda.

Fins i tot si és possible ingressar a Internet, hi ha diverses lleis i regulacions excessivament àmplies que permeten als governs pressionar les companyies perquè censurin el contingut al web disponible per als usuaris en les seves jurisdiccions. A Xina, els creadors d’aplicacions de missatges i navegació han d’incloure filtres governamentals en tots els seus productes. La llei NetzDG d’Alemanya amenaça a les companyies d’Internet amb imposar-los multes voluminoses si no baixen material “il·legal”, d’acord aquest es defineix en 22 disposicions que abasten diversos temes, des de difamació de religions i insults a funcionaris públics fins amenaces de violència. L’enfocament alemany s’està exportant. Tretze països, entre ells, les FilipinesRússia, Singapur i Veneçuela, el citen per justificar les seves pròpies mesures regressives. Vietnam va sancionar lleis similars i sosté que ara Facebook compleix amb la majoria de les seves sol·licituds per a restringir o retirar contingut, tot i que ha estat difícil fer açò.

Òbviament, és raonable que les companyies d’Internet vigilin el contingut que es comparteix en les seves plataformes. Hi ha un consens pràcticament universal a favor d’eliminar d’Internet les imatges de pornografia infantil. Davant la pressió i l’escrutini públic, Facebook ha pres mesures per respondre als intents d’utilitzar la seva plataforma per manipular les eleccions als Estats Units i atiar l’odi i la violència a Myanmar. Després dels tirotejos massius transmesos en viu a Facebook Live o Twitch, diverses companyies d’Internet i governs han elaborat polítiques, com la iniciativa Christchurch Call, Per encoratjar la “eliminació” de contingut considerat problemàtic en temps real abans que tan sols es pugi.

No obstant això, aquest tipus de filtres de càrrega podrien aprofitar fàcilment per establir limitacions prèvies sense que hi hagi possibilitat d’apel·lar. Atès que les definicions de “terrorisme” o “extremisme” són tan imprecises, hi ha el risc que molts actes d’expressió legítima siguin retirats abans que algú pugui veure’ls, especialment, en llocs com Egipte o Tailàndia, on els governs repressius fan callar el dissens qualificant als seus oponents de “terroristes” o promotors de “notícies falses” i processant com a tals.

Si bé els governs han aconseguit eliminar material de la Internet, a les persones físiques encara els resulta difícil tenir una resposta satisfactòria a les seves sol·licituds. Les dones i nenes que intenten l’eliminació d’imatges íntimes compartides sense el seu consentiment o que busquen obtenir una solució davant de casos de assetjament en línia són especialment vulnerables. El paradoxal és que, mentre les companyies i els governs es fan càrrec de la lluita contra el “extremisme”, a la majoria de les víctimes d’assetjament se’ls demana que siguin majorment ells o elles les que es s’encarreguin de buscar una resposta.

Algunes organitzacions, com Access Now, que encapçala la campanya #KeepItOn, s’han dedicat a objectar les apagades indiscriminats ia orientar les converses al voltant de aconseguir regulacions més adequades. Si s’apliquessin enfocaments menys categòrics que fa a la responsabilitat dels intermediaris, Es podria aconseguir que les companyies d’Internet no estableixin mesures excessives de censura, ja que intentarien evitar judicis en contra seva. Les companyies haurien de donar prioritat a elaborar polítiques de respecte pels drets, que donin suport a la seguretat de les persones físiques en línia i, a el mateix temps, que protegeixin i promoguin una Internet lliure. En cas contrari, es corre el risc que els governs les utilitzin com a eines per fer callar el dissens i l’oposició pacífica.

Mentrestant, creix la producció artesanal de productes per evadir restriccions a Internet, al permetre als usuaris més sofisticats evadir els bloquejos establerts pels seus governs. Avui en dia, és indispensable que els activistes comptin en el seu repertori d’eines amb xarxes mesh, xarxes privades virtuals i proxies. En aquest joc de el gat i el ratolí que constitueix la censura d’Internet, esperem que els activistes, a diferència d’aquells que inciten a l’odi, puguin estar un pas endavant de la censura d’Internet.

 

Akshaya Kumar
Director of Crisi Advocacy

 

 

Human Rights Watch

Imatge: #KeepItOn

Tell the world’s leaders: No more internet shutdowns and #KeepItOn

 

Etiquetes: , ,

Aquesta web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. De tota manera, pots canviar la configuració de 'cookies' en qualsevol moment ACEPTAR
Aviso de cookies
Check Our FeedVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin