Destacat »

19 juliol 2022 – 12:44

A la iniciativa, impulsada per Telecos.cat el juliol de 2020 i que acumula més de 5600 testos, s’hi sumen ara el Consorci Localret, el col·lectiu professional d’enginyeria Industrial i els col·lectius de professionals d’Informàtica.

Barcelona, 19 …

Read the full story »
Col·legi

el Col·legi, informació rellevant sobre el COEINF, activitats, relacions i varis

Formació

formació continuada i orientació professional, convenis de formació amb altres entitats

Opinió

Articles d’opinió, de divulgació o de propostes tecnològiques dels col·legiats, adherits, associats o col·laboradors d’entitats afins al COEINF

Esdeveniments

tots els esdeveniments rellevants del sector TIC

Professió

món laboral, emprenedors, enginyers en informàtica, entrevistes, certificacions, deontologia, carreres professionals, …

Home » Notícies

Madrid i Barcelona analitzades pel Dig Data de pagaments amb targeta bancària

Submitted by on 6 octubre 2017 – 17:00No Comment

Els barris Sant Antoni i Poble Sec, a Barcelona, ​​són zones de moda per sopar i anar de copes i, a Madrid, el barri de Lavapiés viu una transformació cap a una activitat més cultural.

Qualsevol persona que visqui o visiti una ciutat gran rarament ho haurà vist tot. Al final, el cercle s’acota al lloc on vius, treballes, estudies o passes el temps lliure. Tots aquests moviments deixen una impressió digital que genera connexions entre diferents àrees. Els pagaments amb targeta bancària permeten conèixer com els ciutadans fan ús dels serveis o els comerços que ofereix una ciutat.

Els turistes a Madrid gasten més en museus i els seus voltants que a Barcelona, i els veïns de Vila de Gràcia (Barcelona) comparteixen el mateix estil de vida que els de Malasaña (Madrid), aquests són algunes de les dades que s’extreuen del projecte Urban Discovery elaborat per BBVA gràcies a l’anàlisi de 413 milions de transaccions amb targeta realitzades al llarg d’un any, amb dades agregades i anònims. El que coneixem com a “big data”.

MadridBarcelona i Ciutat de Mèxic són les ciutats que podem visualitzar a través de mapes interactius desenvolupats en aquest projecte. El responsable d’Anàlisi Territorials de BBVA, Juan Murillo, ha assegurat que “l’interès radica en què s’han aplicat els mateixos criteris a les tres ciutats incloses en l’estudi” de manera que “podem trobar característiques similars en totes elles”.

A Barcelona s’han analitzat més de 50 milions de transaccions, registrades en 175.902 comerços. Per la seva banda, a Madrid, s’han valorat més de 81 milions de transaccions procedents de 317.094 comerços per estudiar les dinàmiques urbanes que mostrin una imatge detallada de les dues ciutats des d’un punt de vista comercial.

Barris bessons a Madrid i Barcelona

El cas és que per la seva històriacultura , estrat social i ubicaciógeogràfica hi ha certs districtes en moltes ciutats espanyoles que destil·len aquest ambient diferent amb una característica en comú: igual que els seus transeünts, semblen estar dissenyats per a “posar”. L’estudi realitzat per BBVA ha trobat certes similituds entre dos barris coneguts de Madrid i Barcelona. Es tracten de les madrilenyes Chueca i Malasaña que tenen el seu equivalent en la Ciutat Comtal al barri de Gràcia.

Malasaña i Chueca són els barris de Madrid amb més activitat en cap de setmana.

Malasaña i Chueca són els barris de Madrid amb més activitat en cap de setmana. (Urban Discovery)

Les dues zones apareixen com a resultat de la recerca d’àrees amb atractius gastronòmics , botigues de moda i despesa majoritari en cap de setmana, confirmant el procés gentrificador en què es troben immerses aquestes zones. Tot i que ara aquest terme estigui molt de moda, el fenomen no és nou, la població original d’un sector o barri, generalment cèntric i popular, és progressivament desplaçada per una altra d’un nivell adquisitiu més gran.

L'equivalent a Barcelona és el barri de Gràcia, on es concentra la major despesa gastronòmic i en botigues al cap de setmana.
L’equivalent a Barcelona és el barri de Gràcia, on es concentra la major despesa gastronòmic i en botigues al cap de setmana. (Urban Discovery)

Desenvolupament urbanístic de manera diferent

Els mapes permeten observar com Madrid i Barcelona han crescut de maneres molt diferents. L’estudi ha analitzat en quines d’aquestes zones es registren compres consecutives d’un mateix client en un termini màxim de tres hores. A més, s’han creat etiquetes que permeten distingir sis tipus de zones : centre, barri acomodat, barri popular, centres de treball, nous desenvolupaments i àrees en què predomina el consum associat a centres comercials.

: A Madrid, les noves àrees residencials se situen en la perifèria.
: A Madrid, les noves àrees residencials se situen en la perifèria. (Urban Discovery)

El creixement de Madrid al llarg de les seves diferents etapes i la seva marcada estructura concèntrica pot llegir-se a partir de l’empremta comercial de cadascuna de les seves zones. Així s’aprecia una diferència notable entre el centre i la perifèria on s’ubiquen les zones més populars, amb uns nivells de despesa menors. Aquest tipus de zones s’identifiquen amb els Pla d’Actuació Urbanística de Vallecas, de les Taules, per també zones de desenvolupament previ, com Villaverde Alt i Campament.

A Barcelona, ​​en canvi, se situen a la zona alta de la ciutat, Vila Olímpica i Diagonal Mar.
A Barcelona, ​​en canvi, se situen a la zona alta de la ciutat, Vila Olímpica i Diagonal Mar. (Urban Discovery)

A Barcelona, també es produeixen diferències entre el centre i les zones més populars, però aquestes s’emplacen cap a la muntanya en barris com Hortael Carmel o Nou Barris. Mentre que les noves àrees residencials amb grans urbanitzacions, que mostren una baixa activitat comercial i despesa concentrat en el cap de setmana; se situen principalment a la zona alta de la ciutat i en l’àrea de la Vila Olímpica i Diagonal Mar.

Avingudes que divideixen i que uneixen

Els límits municipals administratius, com els districtes i barris, s’utilitzen actualment no només per governar les ciutats, sinó també per descriure el comportament dels vilatans i els visitants. L’analítica de dades de targetes de crèdit anònims pot servir per identificar àrees funcionals en les ciutats estudiades i traçar els límits depenent dels desplaçaments dels habitants.

L’anàlisi realitzada utilitza dos nivells de divisió: macrocomunidades i comunitats. Les macrocomunidades serien comparables als districtes oficials i les comunitats als barris. En tots dos nivells s’aprecia que la divisió administrativa municipal no sempre es correspon amb l’ús que els habitants i els visitants fan de les ciutats. Gràcies al rastre que deixa l’empremta digital, podem veure els seus hàbits de consum i desplaçament i comparar la despesa entre setmana i en el cap de setmana.

La Castellana actua com a línia divisòria de l'activitat comercial a Madrid.
La Castellana actua com a línia divisòria de l’activitat comercial a Madrid. (Urban Discovery)

En aquests mapes es poden observar aspectes interessants de les principals avingudes de les dues ciutats: la Diagonal a Barcelona i el Passeig de la Castellana a Madrid. A la capital, la part sud de la Castellana (aproximadament fins Gregorio Marañón) actua com a línia divisòria per a l’activitat comercial, a partir d’allí i cap al nord, aquest efecte fronteradesapareix.

A Barcelona, en canvi, els hàbits de despesa també revelen el paper connector de la Diagonal , posat de manifest pels que viuen a la part alta de la ciutat i treballen a la zona de Diagonal Mar. Les despeses que realitzen aquestes persones vinculen els dos extrems i fa que es considerin que pertanyen a una mateixa comunitat espacial (una de les poques contigües, segons indica l’estudi). D’altra banda, la Gran Via de les Corts Catalanes no actua com a separador però sí es veu fragmentada i els seus diferents trams pertanyen a diferents districtes.

L'avinguda Diagonal connecta les part alta de la ciutat amb la zona de Diagonal Mar i 22 @.
L’avinguda Diagonal connecta les part alta de la ciutat amb la zona de Diagonal Mar i 22 @. (Urban Discovery)

D’altra banda, les madrilenyes Avinguda d’Amèrica o M-3 0 en molts dels seus trams si resulten ser barreres infranquejables, encara que en el tram sud-oest d’aquesta última, on va ser soterrada deixant a la superfície una àmplia zona creuada pel riu Manzanares que ha estat enjardinada per l’Ajuntament (parc Madrid Riu), s’ha tancat una bretxa, segons deixen veure els resultats.

Oci i activitat nocturna durant el cap de setmana

L’oci nocturn i l’activitat de cap de setmana té dues àrees ben definides en les dues capitals i abasten gran part de les seves respectives zones més cèntriques. A Barcelona, si filtrem al mapa interactiu per a visualitzar les zones on hi ha més activitat en restaurants, en oci nocturn i durant el cap de setmana, podem veure les zones de Sant Antoni i Poble -sec, però també la Vila Olímpica. Segons els moviments de la targeta, són “zones de moda per sopar i anar de copes”.

D’altra banda, a Madrid, les zones de Lavapiés i La Latina es fusionen en compartir consumidors. Són zones que “viuen una transformació cap a una activitat més cultural”. Els habitants i visitants que es deixen caure pels voltants d’Ambaixadors tenen un perfil mixt amb propensió a gastar diners en cultura, però també en restaurants durant el cap de setmana. Aquest caràcter d’oci cultural a Barcelona el trobem en la fusió del Gòtic i El Born.

L’hora del dinar marca l’activitat empresarial

Madrid, l’activitat empresarial (i els centres de treball) s’han anat concentrant a la zona nord de la ciutat, en una àrea que neix a partir de Chamartín i es perllonga més enllà de les Taules. Aquí la despesa es concentra durant la setmana, particularment a la hora del menjar.

El cas de Barcelona és diferent a causa de la limitació geogràfica (rius a tots dos extrems, el mar i la muntanya), el que es tradueix en que el seu sòl urbà es va esgotar abans. Com a resultat d’això, els grans edificis d’ús terciari sorgits amb posterioritat per acollir oficines van haver de trobar encaix a la ciutat consolidada i van seguir una implantació més distribuïda integrada en el teixit residencial, excepte per la concentració que es dóna a la zona de Poble Nou i Diagonal Mar , que correspon a la implantació de les empreses més noves. I és que 22 @està construint un espai on les empreses conviuen amb centres d’investigació, de formació i de tecnologia.

Les compres realitzades, segons les edats

L’anàlisi mostra com els compradors menors de 30 anys a Madrid prefereixen les zones de Bravo Murillo, ciutat universitària o Moncloa. Mentre que els de més de 45 anys tenen més presència a la Castellana, en una àrea que inclou des del barri de Salamanca fins a Nuevos Ministerios, però també en els desenvolupaments de la segona meitat del segle XX, que van acollir població emigrant del camp a la ciutat.

Barcelona, les persones de menys de 45 anys gasten principalment en Gràcia, el Raval i les zones més properes a la platja, en què destaquen també Poble-sec; que, de barri popular està canviant a la categoria de “barri acomodat”. Els més joves, però, prefereixen gastar diners en el Gòtic. Per la seva banda, els majors de 45 anys apareixen a les zones corresponents a Sants, Les Corts, Pedralbes, Sarrià, Sant Gervasi, Vallcarca i Guinardó.

I el turisme?

L’anàlisi mostra diferències en la gestió del turisme entre Madrid i Barcelona. A Madrid, les zones amb atractius culturals estan connectades, abastant des de l’entorn de l’Escorxador fins al cor del districte de Chamberí. A més, totes elles posseeixen una gran quantitat de comerços en el seu entorn, a l’inserir-se en zones d’alta densitat comercial, que curiosament no succeeix en els voltants de determinats pols turístics de la Ciutat Comtal.

A Madrid les zones més turístiques són a més zones d'alta concentració d'activitat comercial.
A Madrid les zones més turístiques són a més zones d’alta concentració d’activitat comercial. (Urban Discovery)

Tant Montjuïc com l’entorn de Park Güell posseeixen grans atractius culturals (Fundació Miró, Caixa Fòrum …) però estan separats del centre de la ciutat per zones que no tenen aquest caràcter. A més, el nombre de comerços presents en ambdues zones és molt menor que a la resta de la ciutat. Aquests aspectes, en part causats per l’orografia de la ciutat, es tradueixen en una menor presència transaccional de turistes que, encara que és un fet que són atrets per aquestes fites culturals, no romanen a la zona després de la visita. Madrid, però, sí aconsegueix que totes les àrees amb atractius culturals tinguin associat una elevada despesa de turistes en els seus voltants.

A Barcelona alguns punts de concentració turística no coincideixen amb els centres d'activitat comercial.
A Barcelona alguns punts de concentració turística no coincideixen amb els centres d’activitat comercial. (Urban Discovery)

ADELA VIVED – LA VANGUARDIA

Etiquetes:

Aquesta web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. De tota manera, pots canviar la configuració de 'cookies' en qualsevol moment ACEPTAR
Aviso de cookies
Check Our FeedVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin