Destacat »

2 novembre 2022 – 18:24

Et convidem a la Lul·liana 2022!
Un any més, el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya celebra la Lul·liana en un acte commemoratiu del seu patró, Ramon Llull. Enguany, tindrà lloc el dia 24 de novembre, a les 18:00h. Serà presencial i …

Read the full story »
Col·legi

el Col·legi, informació rellevant sobre el COEINF, activitats, relacions i varis

Formació

formació continuada i orientació professional, convenis de formació amb altres entitats

Opinió

Articles d’opinió, de divulgació o de propostes tecnològiques dels col·legiats, adherits, associats o col·laboradors d’entitats afins al COEINF

Esdeveniments

tots els esdeveniments rellevants del sector TIC

Professió

món laboral, emprenedors, enginyers en informàtica, entrevistes, certificacions, deontologia, carreres professionals, …

Home » DonesCOEINF, Esdeveniments, Notícies

DonesCOEINF a la Mobile Week de Begues. Crònica d’un col.loqui

Submitted by on 20 abril 2020 – 18:43No Comment

 

Women in Tech. Créixer professionalment sense renunciar a una vida

 

DonesCOEINF, la comissió de gènere del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya (dones.coeinf.cat ) vam acceptar la invitació a participar a la taula de debat Women in Tech, créixer professionalment sense renunciar a una vida celebrada a la inauguració de la Mobile Week a Begues el passat 19 de febrer. DonesCOEINF hi va participar amb dues ponents: Mercè Escolà, vicedegana de Territori i Empreses del COEINF i membre de donesCOEINF i Carme Pineda, col.legiada i membre de donesCOEINF.

 

Les participants a la taula de debat foren:

 

Sònia Batllori, Graduada en Enginyeria Informàtica i Matemàtiques per la Universitat de Barcelona al 2018. Fa dos anys que treballa com a Enginyera de Software a Nomoko, un start-up basat a Zurich (Suïssa) que es dedica a la reconstrucció digital d’espais urbans.

 

 

Mercè Escolà, Enginyera en Informàtica amb més de 20 anys d’experiència en el sector de la geolocalització; actualment directora de l’Oficina de Barcelona de Nexus Geographics. Vinculada a l’àrea d’Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicacions de la UOC, des de l’any 2006. Vicedegana del Col·legi d’Enginyers en Informàtica de Catalunya (COEINF) des del 2016 i membre de la comissió de gènere DonesCOEINF.

 

Mariona Farell: Enginyera industrial, experiència en abstracció i digitalització de processos. Actualment treballant a ITSCM, ajudant a la transformació digital de clients farmacèutics de cultiu de Cannabidol per a usos terapèutics.

 

Maite Lòpez-Sánchez, Professora d’Universitat, coordinadora a la UB del màster interuniversitari d’Intel·ligència artificial, doctora vinculada al Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC i experta en IA, ètica i democràcia participativa.

 

Carme Pineda, Enginyera en informàtica per la UPC, Màster en gestió TI per la Ramon Llull, Postgrau en competències directives i innovació, membre de la comissió de gènere de DonesCOEINF. Cap de la Unitat Informàtica del Campus Mundet de la UB i col·laboradora del grup d’innovació docent i del grup de recerca Psicologia Quantitativa. Experta en projectes TIC d’educació superior

 

Anna Puig, Professora Universitat UB des del 2003, grup de Recerca WAI (Virtual Worlds,  and Artificial Intelligence), ha estat vicedegana d’estudiants i relacions internacionals a la Facultat de Matemàtiques i Informàtica UB i és  experta en Visualització de Dades, Animació i jocs seriosos.

 

 

Dolça Tellols,  graduada en Enginyeria Informàtica i Matemàtiques per la Universitat de Barcelona. Actualment, està estudiant un màster d’Intel·ligència Artificial al Tokyo Institute of Technology (Japó) i s’especialitza en processament del llenguatge natural.

 

 

Joana Barbany,

Directora General de Societat Digital

de la Generalitat de Catalunya

 

 

L’objectiu del debat era mostrar que com a enginyeres es pot créixer professionalment sense renunciar a una vida, un missatge especialment adreçat a les noies que malauradament miren amb recel els estudis d’enginyeries i tots els vinculats amb la tecnologia.

 

Abans de començar el debat vam voler conèixer el grau d’estereotip de gènere que hi havia a la sala i la tendència a realitzar estudis tecnològics.

L’Anna Puig va plantejar dues preguntes als assistents. Donant-los les explicacions necessàries per a que poguessin contestar amb el sistema de votacions que havíem preparat.

El debat

La primera pregunta va ser demanar-los que escollissin en quina eina es sentien més identificats, amb una batedora o amb un trepant.

 

La resposta va ser l’esperada, els nois varen escollir el trepant en un percentatge més alt que les noies, i les noies varen escollir la batedora en un percentatge més alt que els nois.

 

 

Davant els resultats, els vam explicar que els dos aparells en realitat funcionen igual, els dos són un motor que fa girar una aspa, en un cas per fer un forat i l’altre per triturar. Llavors els vàrem presentar els mateixos aparells, una batedora i un trepant, amb el cos canviat (fotografies realitzades per la dissenyadora Karin Ehrnberger). I aleshores es va tornar a fer la mateixa pregunta.

I la resposta va ser el que hauria d’haver estat des de l’inici, un equilibri total. El mateix nombre de noies i nois van escollir indiferentment la batedora i el trepant, sense els estereotips incorporats en el disseny dels aparells.

 

 

 

Això ens demostra, com va dir la DG Joana Barbany, la necessitat de trencar els estereotips de gènere entre noies i nois. Hem de canviar a nivell de societat les desviacions de gènere que es produeixen des de la infància a tots els nivells, passant pels dissenys dels aparells del dia a dia, els colors de la roba, els rols dels dibuixos animats, a les joguines, els personatges dels contes … Hi ha molta feina a fer!!!

 

La segona pregunta anava orientada a conèixer les vocacions tecnològiques, l’altre gran problema. A la pregunta si tens previst realitzar algun estudi tecnològic vàrem comprovar la baixa tendència a voler cursar aquests estudis en general i a la gairebé inexistent vocació femenina.

 

Només el 27% de les noies i nois volien cursar algun estudi tecnològic, estaven inclosos tots els estudis, tant els de grau mig de formació professional com els graus universitaris; i d’aquests només el 6% eren noies. I va quedar palès la manca d’interès per les carreres tecnològiques i les STEM en general, i aquesta manca s’incrementa exponencialment en el cas de les noies.

 

A continuació cadascuna de les dones TIC que estàvem a la taula: Sònia Batllori, que va assistir virtualment per Skype des de Zurich, Mercè Escolà, Mariona Farell, Maite López, Carme Pineda, Anna Puig i Dolça Tellols que també es va connectar virtualment via Skype des del Japó vàrem parlar a tots els joves de la sala de les nostres carreres professionals orientades a la tecnologia i com les havíem conciliat amb la nostre vida privada sense morir en l’intent.

 

Les primeres varen ser la Sònia Batllori i la Dolça Tellols, totes dues compartint l’escenari amb nosaltres via Skype amb una mostra d’immensa generositat, ens van explicar perquè havien escollit els estudis d’enginyeria informàtica i matemàtiques a la Universitat de Barcelona. La Dolça ens va commoure al explicar-nos com els estudis tecnològics li han permès aconseguir els seus somnis i dedicar-se professionalment a les seves aficions. I la intervenció de la Sònia va ser impressionant. Ens va explicar els motius pels quals havia escollit el doble grau. Les matemàtiques li oferien l’estructura que li permetien tenir ordre, organització, lògica, coherència i consistència; i la informàtica li permetia donar les instruccions per poder decidir, dissenyar, controlar i impactar.

A continuació, ja des de l’escenari, la Mariona Farell, enginyera industrial, va animar als joves de la sala a escollir uns estudis tecnològics amb tres arguments irrefutables. El primer és la versatilitat, la tecnologia està a tot arreu. El segon és la flexibilitat, el sector tecnològic brinda noves formes de treballar. I la tercera i última, és la geolocalització, la tecnologia ens obra al Món.

La Maite López, doctora en Intel·ligència Artificial, va arrancar forts aplaudiments a  les noies i nois durant l’explicació de com va créixer professionalment sense renunciar  a una vida. La seva trajectòria professional, des de que va començar a estudiar, participar en la creació d’una empresa i finalment dedicar-se a l’acadèmia com a doctora en intel·ligència artificial la va poder realitzar al mateix temps que la seva trajectòria vital. Ha combinat la seva vida en parella amb la investigació en IA per millorar la participació ciutadana.

L’Anna Puig, doctora i experta en visualització de dades i animació, mare de dos fills, va explicar els projectes en els quals ha participat i  com la tecnologia intervé en moltes disciplines. La visualització de dades es pot realitzar en diferents disciplines: la biomedicina, les ciències del mar, la geologia, l’arqueologia …i als jocs seriosos. Juntament amb la realitat virtual és una eina indispensable per l’educació.

La Mercè Escolà, enginyera en informàtica i membre de la comissió de gènere DonesCOEINF, experta en geolocalització i mare de 3 fills, compagina la seva vida professional i familiar amb la docència i el vicedeganat del Col·legi d’Enginyers en Informàtica de Catalunya, COEINF. Va impressionar als assistents amb un vídeo que mostrava com la geolocalització combinada amb la mobilitat permet veure coses que no es poden veure d’altre manera.

I finalment, Carme Pineda, enginyera en informàtica i membre de la comissió de gènera de donesCOEINF, també va explicar com compagina la trajectòria professional en paral·lel a la vida familiar. Mare de dos fills. Va estudiar el postgrau en competències directives i el màster en gestió TI al mateix temps que els seus fills anaven a l’escola. És la cap de la Unitat Informàtica del Campus Mundet i col·labora en un grup d’innovació docent i un grup de recerca de la facultat de Psicologia de la UB.

Va explicar el darrer projecte TIC en educació superior en el qual hi està treballant que permetrà compartir aula als estudiants presencials amb estudiants virtuals.

Conclusions finals

Totes les ponents varen exposar com han crescut professionalment sense renunciar a ser dones, a ser mares, han pogut desenvolupar una carrera professional en el món de les tecnologies, un món ocupat majoritàriament per homes.

L’acte va finalitzar amb una recomanació a tots els assistents: fer servir la filosofia del Ikigai que consisteix en trobar el punt on conflueix allò que ens apassiona fer, la professió per la que ens paguen, la vocació que tenim i allò que el mon necessita.

 

donesCOEINF vol expressar des d’aquí el seu agraïment a Ignacio Oliva per comptar amb la participació de la nostra comissió i per organitzar aquesta taula rodona i fomentar el debat en qüestions que, sens dubte, contribuïran a reduir l’escletxa de gènere en l’àmbit tecnològic, objectiu principal de la comissió.

Tanmateix, donesCOEINF compartim  i fem nostre els consells que la Dolça Tellols va donar a les i els joves de la sala:

No us guieu per les tendències, estudieu allò que us agradi sense

descartar la tecnologia. Tant noies com nois, si voleu, podeu!!!

 

Carme Pineda, Mercè Escolà, Karina Gibert

Comissió de gènere donesCOEINF                    

@dCOEINF #mesdonesEInf  #onsonlesdonesTIC

 

Aquesta web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. De tota manera, pots canviar la configuració de 'cookies' en qualsevol moment ACEPTAR
Aviso de cookies
Check Our FeedVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin