Destacat »

19 juliol 2022 – 12:44

A la iniciativa, impulsada per Telecos.cat el juliol de 2020 i que acumula més de 5600 testos, s’hi sumen ara el Consorci Localret, el col·lectiu professional d’enginyeria Industrial i els col·lectius de professionals d’Informàtica.

Barcelona, 19 …

Read the full story »
Col·legi

el Col·legi, informació rellevant sobre el COEINF, activitats, relacions i varis

Formació

formació continuada i orientació professional, convenis de formació amb altres entitats

Opinió

Articles d’opinió, de divulgació o de propostes tecnològiques dels col·legiats, adherits, associats o col·laboradors d’entitats afins al COEINF

Esdeveniments

tots els esdeveniments rellevants del sector TIC

Professió

món laboral, emprenedors, enginyers en informàtica, entrevistes, certificacions, deontologia, carreres professionals, …

Home » DonesCOEINF, Notícies

donesCOEINF al nucli del moviment del Crit per les dones afganeses

Submitted by on 18 novembre 2021 – 1:19No Comment

CATALUNYA CRIDARÀ PER LES DONES D’AFGANISTAN

La iniciativa sorgida des de diversos col·lectius i entitats de dones de Catalunya, coneguda amb el nom de “Crit per les dones afganeses” ha convocat una manifestació virtual que tindrà lloc dissabte, 27 de novembre, a les 18h. Es tracta d’omplir virtualment el Passeig de Gràcia de Barcelona.

La situació a l’Afganistan és dramàtica des que han tornat els talibans a ocupar el poder. Entre els molts danys als drets i llibertats de les persones hi ha un grup, les dones, que estan rebent conseqüències esfereïdores d’aquest canvi de govern. No podem mirar a una altra banda. No podem fer cas omís del que està passant a Afganistan. Europa és un territori pioner en la salvaguarda dels drets de les persones i s’ha d’alçar per posar fre a una involució de llibertat sense precedents.

Amb aquests objectius, les associacions i grups de treball de dones de Catalunya s’han organitzat en un moviment civil que va ha començat el dilluns 15 de novembre, s’ha presentat en roda de premsa el dimecres 17 de novembre i ha agafat la forma de la primera manifestació virtual mundial amb una visualització semblant al que fem a les manifestacions presencials per denunciar la situació de vulneració dels drets humans que està patint la població afganesa, i en especial les dones.

La iniciativa, impulsada des de FIDEM, donesCOEINF i la comissió dona i igualtat de la Intercol.legial compta amb la participació del teixit associatiu i altres entitats, organitzacions i institucions catalanes en un clam per la llibertat i la dignitat del poble afganès.

Joana Amat, presidenta de Fidem, ha destacat que és la primera manifestació mundial virtual a favor de les dones d’Afganistan, i ha assenyalat que “volem despertar consciències, que sàpiguen que lluitarem perquè no les portin de nou al túnel del temps”.

Per fer possible aquesta manifestació virtual criden a una gran participació, tant nacional com internacional, on s’inscriguin homes, dones i criatures, “volem omplir el Passeig de Gràcia de manera virtual i si fa falta anar més lluny, omplirem la Diagonal”, afirma.

La inscripció per a participar ja està oberta i es pot fer a la pàgina web www.critvirtual.com. On també hi ha l’apartat de Donació, totalment voluntari, i amb un mínim de 5 euros. Els diners que es recullin seran distribuïts a les ONG que estan a terreny donant suport a la població afganesa, i que no es revelen per qüestions òbvies de seguretat.

Dissabte 27 de novembre, a les 18h. hi haurà l’acte central de la manifestació, retransmès per streaming, i al que es podrà accedir des del propi web del critvirtual.vom. L’acte serà conduit pel periodista Antoni Bassas, que llegirà el Manifest en defensa dels drets de les dones i la població de l’Afganistan en català i anglès, i la periodista Rosa Montero ho farà en castellà. També intervindran l’escriptora i activista afganesa resident a Catalunya, Nadia Ghulam, l’actriu Clara Segura i uns testimonis molt colpidors que arriben des d’Afganistan, Pakistan i Barcelona. Hi haurà poesia musicada a càrrec de Lluís Llach i Sílvia Bel, i tancaran l’acte l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge; i la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Preocupació per la situació de les dones afganeses i els infants

Aquest ha estat el leit motiv d’aquesta iniciativa que vol ser un clam, nacional i internacional, per la llibertat i la dignitat del poble afganès, i que respon a la preocupació per la greu situació que està vivint la població afganesa des del retorn dels talibans al poder.

Però, com explica Mònica Bonafonte, directora del FAD, des del primer moment la societat civil es va organitzar per identificar a nombroses persones de la població civil afganesa, extremadament vulnerables, i van configurar llistes que feien arribar al Ministeri de Defensa.

Bonafonte ha parlat d’algunes de les experiències que s’estan donant, com les següents:

  • Dos joves músics germans de la Directora de l’Orquestra Nacional d’Afganistan que van fugir per les muntanyes quan van ser avisats que els talibans anaven a buscar-los. Casa seva va ser cremada i la seva tieta apallissada, li van trencar les mans.
  • Dos germans de 18 i 20 anys, els pares dels quals van decidir enviar-los sols a qualsevol altre país que els vulgui acollir, mentre els pares, que són activistes, s’han quedat al país.
  • Una jove periodista, el germà de la qual va ser apallissat fins la mort fa dues setmanes.
  • Una dona que va ser casada fa anys amb un talibà que es trobava a la presó i que, el passat mes d’agost,  va quedar alliberat, amb el retorn dels talibans. Ella ha fugit a un país limítrof i està allí il·legalment, sense visat, espantada i demanant ajuda.

La xarxa civil ha posat en marxa un projecte per donar suport emocional als més petits. Els infants d’aquí estan enviant dibuixos a tots aquests nens i nenes que estan amagats, canviant d’ubicació, constantment, pel risc que corren, i veient patir als seus pares. “Els nens i nenes d’aquí envien dibuixos allí per fer-les sentir que no estan sols, que, en algun lloc del món, algú està pensant en ells. Cada dia es proposen temes diferents: girafes, robots, castells… de manera que cada dia hi ha una petita il·lusió, un petit regal que vola d’aquí cap a l’Afganistan, i d’Afganistan cap aquí.” I afegeix que “la il·lusió mou muntanyes, però també mou persones, avions, visats… mou famílies senceres cap a llocs més amables, on podran viure en llibertat i veuran créixer les seves criatures, on els seus fills aniran a escola i les seves filles, també!”

Per fer-ho realitat, crida a la generositat de les administracions: cal dotar de recursos necessaris els equips de les ambaixades dels països limítrofs d’Afganistan. A la generositat de les empreses: que en els seus processos de selecció incloguin als i les professionals que aniran arribant a casa nostra. A la generositat de la societat civil: per acollir a aquestes persones i ajudar-les. I a la generositat de tothom: perquè aquestes famílies vulnerables no es morin de gana a l’Afganistan i als països limítrofs.

 

Entitats i col·lectius que donen suport

Fins ara es compta amb la participació del teixit associatiu i altres entitats, organitzacions i institucions catalanes. Entre les entitats impulsores cal destacar la Comissió dona i igualtat de la Intercol·legial catalana que acull els Col·legis professionals de Catalunya. Ma Cinta Pastor, membre d’aquesta comissió, dona algunes xifres: “perquè tinguem una referència quantitativa de quantes persones associades han estan implicades, només la Intercol·legial de Col·legis professionals de Catalunya compta amb 140.940 dones i 102.603 homes”. I explica que els testimonis que reben des de l’Afganistan han mogut, a les entitats impulsores, a no restar en silenci.

D’altra banda, Alícia Oliver, coordinadora del Grup de Participació Internacional del Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC) entitat que aplega a 436 associacions de dones, ressalta la diversitat d’entitats que formen el Consell i com, des del primer moment, van donar suport a aquesta iniciativa. “Des del Consell estem molt preocupades per la situació de violació dels drets humans que pateixen les dones i les criatures a l’Afganistan, per això ens hem volgut sumar a aquest clam popular perquè les autoritats, tant d’aquí com de l’Estat Espanyol, d’Europa, i de tota la comunitat internacional prenguin mesures ja. Catalunya fa anys que va dir que volem acollir, i volem acollir ja!”

La tecnologia al servei d’una causa solidària

Aquesta iniciativa es basa fonamentalment en el treball desenvolupat des de donesCOEINF la comissió de gènere del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya. Karina Gibert, catedràtica d’IDEAI-UPC i presidenta de donesCOEINF, ha dirigit el disseny de la idea i el desenvolupament de la web que dona suport al moviment del crit i ha explicat que “l’element més innovador del web és que la manifestació ha començat el dia 15 i totes les persones i entitats que vulguin s’hi poden anar afegint fins el dia 27 a través d’un petit formulari de registre, on verifiquem que la persona existeix i s’inscriu només una vegada i en el moment de la inscripció, una de les personetes de la manifestació es posarà de color lila i quedareu assignats a aquella posició”. La imatge de la manifestació es va actualitzant a temps real i a la capçalera es poden veure les entitats que s’adhereixen i està marcada en un altre color. A més, es poden deixar missatges de coratge cap a les dones i el poble afganès, que es visualitzen en continu en una finestreta al costat del manifest.”Creiem que és el primer cop que es fa una manifestació virtual amb visualització en temps real sobre el propi carrer ocupat de com evoluciona l’adhesió de persones i entitats”.

Cal ressaltar també que les inscripcions són molt segures, el número d’identitat de la persona (DNI, passaport, NIE,) no surt mai del mòbil, ordinador o tauleta de la persona que s’inscriu i només es guarda una versió encriptada per garantir la inscripció única. D’altra banda, el procés d’inscripció acaba emetent un targetó que cada persona es pot baixar al seu ordinador i que actua com a comprovant d’haver participat a la manifestació, peró també conté un link de reserva per connectar-se a l’acte central del dia 27, “en cas que caigués el web aquell dia”.  Aquests targetons també es construeixen al dispositiu de l’usuari i no generen informació personal a cap base de dades lligada al web. “Així cadascú pot decidir lliurement si vol fer pública o no la seva participació a la manifestació, fent circular el seu targetó on consideri oportú”.

 

Ha tancat l’acte de presentació Mireia Mata, Secretària d’Igualtats de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya que ha remarcat el valor de l’aliança de les dones i la societat civil catalana en defensa dels drets de les dones afganeses – que són drets humans- i ha reclamat la necessitat que l’Estat Espanyol expedeixi des de les seves ambaixades visats que permetin a les persones en risc de mort de ser acollides a Catalunya, com també a les famílies de persones afganeses que ja viuen ja aquí. “Com volen cada vespre per les xarxes contes i dibuixos de girafes i robots, necessitem que volin i arribin els visats que salvaran vides, i permetran a les nenes afganeses escriure el seu propi futur”. La Conselleria ha donat suport al moviment del crit, nascut dels grups de dones, des del primer moment.

Aquesta web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. De tota manera, pots canviar la configuració de 'cookies' en qualsevol moment ACEPTAR
Aviso de cookies
Check Our FeedVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin