Destacat »

4 maig 2022 – 9:45

Quan: Dijous, 12 de maig de 16.15 a 19h (acreditacions a partir de les 15.45h)
On: IOTSWC-Recinte Firal Gran Via-Hall 4-Entrada Est (Paralel Room Cybersecurity Congress; veure mapa)
Inscripció gratuïta a través del següent enllaç (places limitades)*
*Tots els inscrits rebran un CODI D’INVITACIÓ per registrar-se …

Read the full story »
Col·legi

el Col·legi, informació rellevant sobre el COEINF, activitats, relacions i varis

Formació

formació continuada i orientació professional, convenis de formació amb altres entitats

Opinió

Articles d’opinió, de divulgació o de propostes tecnològiques dels col·legiats, adherits, associats o col·laboradors d’entitats afins al COEINF

Esdeveniments

tots els esdeveniments rellevants del sector TIC

Professió

món laboral, emprenedors, enginyers en informàtica, entrevistes, certificacions, deontologia, carreres professionals, …

Home » Notícies

La Accessibilitat en la contractació pública TIC, un dret i un nou espai de negoci per al sector

Submitted by on 28 abril 2017 – 9:00No Comment

Gairebé sis de cada deu licitacions sobre productes i serveis de Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC) del total de concursos de contractació pública TIC van incorporar, d’alguna manera, el concepte d’accessibilitat entre 2011 i 2015 en les administracions espanyoles. Durant aquest període, la contractació pública TIC accessible moure més de 10.600 milions d’euros a Espanya.

Són les dades extretes de l’informe Compres TIC relacionades amb l’accessibilitat en la contractació pública a Espanya , elaborat pel Centre Nacional de Tecnologies de l’Accessibilitat(CENTAC) i presentat la passada setmana a la Secretaria d’Estat de Serveis Socials i Igualtat del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat a Madrid.

Aquestes dades cobren especial rellevància en un moment en què la legislació ha donat un fort impuls per a garantir el dret de totes les persones, independentment de les seves capacitats, a gaudir dels serveis públics per als quals es fan servir les tecnologies de la informació en igualtat d’oportunitats.

Evolució de la quota de licitacions TIC accessibles sobre el total licitacions TIC.

I és que totes les administracions públiques, tant de l’Administració General de l’Estat, com de les comunitats autònomes i administracions locals, ha d’incloure criteris d’accessibilitat en les licitacions de productes i serveis de Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC) . És obligatori des del 18 d’abril de 2016, data en què va acabar el termini perquè els estats membres s’adaptessin al seu cos legislatiu la Directiva 2014/24 de Contractació Pública.

Un any després, Espanya no ha dut a terme la transposició de la Directiva, el projecte de llei nacional es troba en tramitació. S’espera que quedi aprovat no més enllà d’aquest estiu. La interinitat del Govern durant la major part de 2016 sembla ser el motiu d’aquest retard, ja que aquesta situació impedia l’enviament a les Corts de qualsevol projecte de llei.

Els ponents que van participar en la presentació de l’informe de CENTAC van coincidir en què s’obre un nou nínxol de negoci per a la indústria TIC, que ha d’incorporar l’accessibilitat als seus productes i serveis.

No obstant això, l’absència d’una llei nacional que s’adapti la Directiva no eximeix les administracions públiques de l’obligatorietat marcada a la norma europea, amb la qual cosa, en aquest moment, qualsevol licitació de compra pública TIC ha de redactar amb perspectiva d’accessibilitat i seus criteris s’han de supervisar i complir al llarg de tot el procés de contractació.

Adaptar la indústria de les TIC al dret a l’Accessibilitat

“Hi ha un abans i un després amb l’entrada en vigor de la Directiva”, va explicar Joan Carles Ramiro, director general de CENTAC, ja que la inclusió de criteris d’accessibilitat en les licitacions “ara és obligatori i no ho anem a prendre com un mal de cap, si no com una oportunitat, com un nou nínxol de negoci”.

Per a l’autora de l’informe de CENTAC, Rosa Mª Tejerina, les TIC accessibles són una “eina poderosa per transformar la societat”.

I orientar, tant a administracions licitadores com a empreses que optin a aquests concursos públics, és un dels objectius amb els quals es presenta l’informe elaborat per Rosa Maria Tejerina, gerent de projectes de CENTAC. “Oferim eines per a la incorporació dels criteris d’accessibilitat, d’una banda, a les administracions públiques, tant en els plecs de condicions com a la resta de fases del procés de contractació i, d’altra banda, per a les empreses”, va explicar a ESMARTCITY l’autora de l’informe.

Una vegada que ha entrat en vigor la Directiva 2014/24 i que en uns mesos Espanya comptarà amb la seva pròpia norma al respecte a través de l’encara Projecte de Llei de Contractes del Sector Públic, la indústria ha de adaptar-se per poder oferir productes i serveis TIC que donin resposta a les demandes del sector públic si no vol quedar-se fora del mercat.

L’informe elaborat per la gerent de projectes de CENTAC pretén ser una eina i guia tant per a les administracions licitadores com per a les empreses privades.

En aquest sentit es va pronunciar el director general de l’Observatori Nacional de Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (ONTSI), Jorge Pérez, que va considerar la necessitat de fer que “la regulació acabi en una indústria TIC, això és una oportunitat i encara no s’ha assolit”.

Les respostes a molts dels dubtes que puguin sorgir tant a administracions públiques licitadores com a empreses que vulguin concórrer a concursos les resol l’informe CENTAC a través de la norma tècnica EN 301 549 de Requisits d’accessibilitat adequats per a la contractació pública de productes i serveis TIC a Europa, un estàndard europeu que va ser adaptat a principis de 2016 per l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR).

Rosa Mª Tejerina, autora de l’informe, al costat de Jorge Pérez, director de l’ONTSI de Red.es; Joan Carles Ramiro, director general d’CENTAC) (esq.) I Borja Fanjul, director general de Polítiques de Suport a la Discapacitat (dreta.).

“Aquesta norma tracta d’una manera molt detallada i exhaustiva les condicions que han de tenir els serveis i productes TIC per als diferents tipus de necessitats de les persones i les barreres amb què es troben. Fins i tot ofereix eines per a avaluació “, va explicar l’autora de l’informe, que recomana tant a empreses com a administracions” conèixer molt bé aquesta norma “, ja que és la clau per poder posar en marxa un procés de licitació TIC amb criteris d’accessibilitat.

Les administracions locals lideren en licitacions sobre accessibilitat

L’informe, a més de ser una guia per al futur, ofereix una radiografia de la penetració de l’accessibilitat en els contractes públics TIC en el període analitzat (2011-2015). Posa de manifest que on més pes van tenir aquestes contractacions va ser a les entitats locals, amb un 67% del total de licitacions TIC, seguides de les comunitats autònomes (66%). En l’Administració General de l’Estat la xifra va ser del 49% de les licitacions TIC en el període analitzat.

Repartiment de Licitacions TIC Accessibles per tipus d’entitat pública: AGE (Administració General de l’Estat), CCAA (Comunitats Autònomes) i entitats locals (EELL), quota que representa cada entitat en base a l’import de licitacions en euros.

“Una possible explicació és que les entitats locals són, per norma general, les que presten un servei més directe al ciutadà”, va explicar Rosa Tejerina. A més, Tejerina va confirmar que el nombre de licitacions TIC relacionades amb discapacitat, accessibilitat, majors o dependència i la seva quota sobre el total de licitacions relacionades amb productes i serveis tecnològics ha crescut de forma sostinguda durant el període estudiat.

Si se sumen totes les licitacions generades per les diferents administracions públiques dins de cada comunitat autònoma, incloent les estatals i locals, podem veure que Aragó és l’única que supera la mitjana nacional de quota de licitacions TIC accessibles en els últims cinc anys. Tres CCAA superen la mitjana nacional en els últims quatre anys (Canàries, Illes Balears i Galícia) i quatre comunitats superen la mitjana en tres anys (Andalusia, Extremadura, Madrid i Múrcia).

Evolució del nombre de licitacions TIC diferenciant entre licitacions TIC total, licitacions TIC no accessibles no LA) i Licitacions TIC accessibles (LA).

La paraula ‘discapacitat’ és la que amb diferència apareix un major nombre de vegades en les licitacions TIC. El segueix, a distància, el terme ‘minusvalidesa’, una paraula que en la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència de 2006 va quedar derogada, per tant, no hauria d’emprar en els plecs de condicions. També es fan servir termes com ‘accessibilitat’, ‘WAI’ (Iniciativa per a l’Accessibilitat Web) i ‘usabilitat’.

El camí cap a l’accessibilitat, també en el món de les noves tecnologies, ha suposat un llarg recorregut en el qual, tal com van expressar els responsables de CENTAC i ONTSI en l’acte de presentació de l’informe, encara hi ha molt per fer. No obstant això, es mostren optimistes ja que l’accessibilitat a les TIC “és una eina poderosa per transformar la societat”, va concloure Rosa Tejerina.

eSMARTCITY.es

Compres TIC relacionades amb l’Accessibilitat en la contractació pública a Espanya

Informe elaborat pel Centre Nacional de Tecnologies de l’Accessibilitat (CENTAC) que analitza les licitacions TIC entre l’any 2011-2015 i extreu les que incorporen la discapacitat com un paràmetre a tenir en compte. A més, presenta l’actual marc legislatiu del sistema de compres públiques europeu incloent la Directiva 2014/24 / UE i l’estàndard europeu d’accessibilitat TIC plasmat en la norma EN 301.549.

Compras TIC relacionadas con la Accesibilidad en la contratación pública en España 2017 (pdf)

 

Etiquetes: , ,

Aquesta web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. De tota manera, pots canviar la configuració de 'cookies' en qualsevol moment ACEPTAR
Aviso de cookies
Check Our FeedVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin