Destacat »

2 novembre 2022 – 18:24

Et convidem a la Lul·liana 2022!
Un any més, el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya celebra la Lul·liana en un acte commemoratiu del seu patró, Ramon Llull. Enguany, tindrà lloc el dia 24 de novembre, a les 18:00h. Serà presencial i …

Read the full story »
Col·legi

el Col·legi, informació rellevant sobre el COEINF, activitats, relacions i varis

Formació

formació continuada i orientació professional, convenis de formació amb altres entitats

Opinió

Articles d’opinió, de divulgació o de propostes tecnològiques dels col·legiats, adherits, associats o col·laboradors d’entitats afins al COEINF

Esdeveniments

tots els esdeveniments rellevants del sector TIC

Professió

món laboral, emprenedors, enginyers en informàtica, entrevistes, certificacions, deontologia, carreres professionals, …

Home » Notícies

La privacitat en la societat de la informació

Submitted by on 20 setembre 2016 – 17:00No Comment

Miguel Pérez Subías, President de l’Associación de Usuarios de Internet

La privacitat és, a més d’un dret fonamental, un factor determinant en l’exercici del poder que afecta directament a la llibertat ia la creativitat de les persones. En aquest article s’analitza per què és important la privacitat, quins canvis introdueixen les noves tecnologies en relació amb el tractament de les nostres dades personals, com és la percepció dels ciutadans i com avançar per aconseguir un ecosistema sostenible en què millori la confiança entre les persones i els diferents agents que intervenen en la nostra privacitat.

2015_2016_internet_minute

En aquest món cada vegada més global, més interconnectat i en el qual cada vegada hi ha més informació sobre la vida privada dels ciutadans que la genera l’entorn (els dispositius, les xarxes socials, els sistemes de vigilància, etc.) vam arribar a la conclusió que la sostenibilitat de l’ecosistema es regeix per aquesta equació:

+ Control => + transparència => + confiança => + negoci

PER QUÈ ÉS TAN IMPORTANT LA PRIVACITAT?

La Privacitat és el dret que tenim les persones a mantenir en l’esfera privada una part del que fem, diem o pensem i el dret a decidir que part d’aquest espai privat vull compartir i amb qui vull compartir-lo. La Reial Acadèmia defineix la privacitat com “l’àmbit de la vida que es té dret a protegir de qualsevol intromissió” un dret per cert recollit en les constitucions de molts països i en la Carta de Drets Fonamentals de Nacions Unides.

Hi ha dotzenes d’estudis que demostren que quan algú sap que pot estar sent observat, el seu comportament és molt més conformista i complaent. La vergonya és un motivador poderós, i també ho és el desig d’evitar-la, i és aquesta la raó per la qual les persones, quan estem sent vigilades, prenem decisions que no són producte d’un impuls propi i natural, sinó de les expectatives que els altres han posat en nosaltres i dels principis i normes acceptats en cada moment per la societat que ens envolta.

És cert que les persones som éssers socials, la qual cosa vol dir que tenim necessitat d’altres persones, de saber què fan, diuen o pensen, per això, voluntàriament, vam publicar informació sobre nosaltres a Internet. Però no és menys cert que per tenir una llibertat plena com a ésser humà necessitem espais allunyats de les mirades d’altres persones.Hi ha una raó fonamental per la qual tots busquem aquest espai, i la raó és molt senzilla: tots nosaltres – no només els terroristes i criminals, tots nosaltres – tenim coses a amagar coses que no ens agraden que se sàpiguen. Hi ha moltes coses que fem o pensem que estem disposats a dir-les al nostre metge, al nostre advocat, a la nostra esposa, al nostre millor amic les quals ens posaria en un seriós compromís si es fessin públiques.

Una societat en la qual les persones poden ser controlades en tot moment és una societat que engendra conformisme, obediència i submissió, és per això que els règims totalitaris, dels més tancats als més oberts i subtils, anhelen aquest control de la vida privada per exercir el seu poder.

No menys important és la privacitat per a la innovació i la creativitat la qual necessita d’espais on puguem pensar, raonar, interactuar i parlar sense els assenyats ulls dels altres sobre nosaltres, espais per a l’exploració, per avançar en les propostes que van contra el ordre i les regles en curs. Quantes persones al llarg de la història ha pagat amb la seva vida per pensar de forma diferent o diferent al que estava establert i que el temps després els va donar la raó.Les societats lliures deuen mantenir un bon equilibri en matèria de privacitat per permetre que floreixi la innovació.

Un altre aspecte important és el dret a tenir una segona oportunitat que es veu limitat si no podem mantenir en privat determinades informacions del passat que poden tenir un efecte pervers en el present o en el futur.

QUÈ CANVIA LA TECNOLOGIA EN MATÈRIA DE PRIVACITAT?

La tecnologia està canviant el paradigma de la privacitat en primer lloc per la quantitat de dades personals que es generen i que s’emmagatzemen cada dia en un ens abstracte que anomenem Internet o el núvol. Per tenir una idea de la dimensió només cal observar aquestes dades:

– Ja hi ha més de 3400 bilions (1 billon = mil milions) d’usuaris d’Internet al món, hi ha més mòbils que persones al món i en cada instant hi ha més de 1500 milions d’usuaris actius de Facebook

– Cada dia es pugen a Internet més de 350 milions de fotografies i s’envien més de 205 bilions de correus electrònics diaris

– Cada minut es fan 2,5 milions de recerques, s’envien 20.800.000 d’whatsups, i s’escriuen més de 400.000 tuits

Xifres amb un ritme de creixement anual de més de dues xifres. A això cal afegir algunes realitats que ja hi són com són els dispositius wearables que registren tota la nostra activitat i en alguns casos les nostres constants vitals, el reconeixement facial que permet a qualsevol que em identifiqui en una foto que un altre ha pujat, o Internet de les coses amb milions de dispositius aportant dades que en molts casos afecten directament a la nostra privacitat.

Totes aquestes dades es guarden en diferents servidors, ubicats en diferents països, en molts casos es processen i no sempre se sap qui o quins tenen accés.

PER QUÈ SÓN TAN IMPORTANTS ELS NOSTRES DADES?

Són diversos les publicacions que es refereixen a les dades personals com el nou petroli de les economies. El valor de cotització en els mercats d’algunes d’aquestes empreses, els negocis es recolzen en l’explotació de dades personals, demostren de forma empírica aquesta afirmació.

El coneixement detallat de les persones que utilitzen els seus serveis els ha permès, a moltes d’aquestes empreses, desenvolupar productes i serveis tremendament atractius tant per al mercat publicitari com per als propis usuaris que en general els utilitzen de forma gratuïta a canvi que les empreses puguin explotar les dades que els aportem els propis usuaris.

Hi ha una altra tendència que s’està consolidant en forma de noves aplicacions i serveis que són els assistents virtuals amb l’objectiu que ens proporcionin allò que necessitem en cada moment. Tan sols cal dir-ho, a través del nostre mòbil, perquè Watson, Siri o com vulguin dir-ens ho proporcionin de forma automàtica i ajustat a les nostres necessitats / possibilitats i això només és possible si els que presten aquests nous serveis ens coneixen millor que nosaltres mateixos.

A més aquests assistents, als quals ens dirigirem a través del micròfon del nostre mòbil, necessitaran que el micro aquest obert, és a dir en mode “escolta”, de manera permanent i això plantegés, sens dubte, nous reptes en matèria de privacitat.

ON ESTA L’EQUILIBRI ENTRE PRIVACITAT I EXPLOTACIÓ DE LES DADES?

Trobar l’equilibri és la clau perquè hi hagi un desenvolupament sostingut ja que la major dels serveis que utilitzem es basen en una relació de confiança entre l’usuari i qui els presta.

Si bé és cert que el ciutadà aquesta encantant perquè disposa d’aplicacions i serveis gratuïts que li fan la vida més fàcil i que les empreses, el model de negoci es basa en l’explotació de dades personals, estan donant cada vegada més eines perquè el usuari tingui un millor control de la seva privacitat no és menys cert que el centre de l’ecosistema actual està ocupat per aquestes empreses que actuen com agregadors de les dades recollides per ells mateixos o per terceres parts.

El nivell de preocupació per la privacitat, en els usuaris d’Internet, és baix ja que en general confia en l’ecosistema, el ciutadà normal desconeix qui o els qui tenen accés a les seves dades, com es recullen, perquè es fan servir, perquè es podrien usar i desconeix el valor de les seves dades personals.

No obstant això valorem la nostra privacitat i hi ha un corrent creixent que comença a preguntar-se sobre on estan els límits i si hi ha desequilibris que s’haurien de corregir.

Existeix per tant una responsabilitat de tots per sensibilitzar la societat i als seus ciutadans perquè deixin de ser agents passius i que passin a ser subjectes actius en la gestió de la seva privacitat.

Perquè això succeeixi és important dotar-lo d’eines i d’un marc regulador que li permetin conèixer entre altres coses qui, com i quan s’utilitzen les seves dades personals, saber el preu que tenen les seves dades i el valor que generem quan fem servir les diferents aplicacions i gestionar de forma senzilla i centralitzada la seva privacitat.

Una altra forma de donar poder al ciutadà és permetre-li a que tingui accés real a les seves dades personals amb independència de qui els hagi recollit i això vol dir que pugui accedir-hi en formats oberts, interfícies estàndards que converteixin les sitges tancades (on estan ara tancats nostres dades ) en recursos reutilitzables per qui el propi usuari decideixi i no per qui decideixin les aplicacions que els recullen.

El canvi fonamental, al meu entendre, passa per situar l’individu en el centre de l’ecosistema (aquest espai ara l’ocupen les empreses que recullen les nostres dades) i que tingui dret real i efectiu a conèixer que informació personal tenen de nosaltres, el dret a rectificar i cancel·lar, el dret a obtenir tota la informació que un determinat servei té de nosaltres, el dret a compartir i disposar de la meva informació personal com i quan jo vulgui.

En definitiva es tracta de fer realitat aquesta equació: + control => + transparència => + confiança => + negoci

tecnonews

Etiquetes:

Aquesta web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. De tota manera, pots canviar la configuració de 'cookies' en qualsevol moment ACEPTAR
Aviso de cookies
Check Our FeedVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin