Destacat »

19 juliol 2022 – 12:44

A la iniciativa, impulsada per Telecos.cat el juliol de 2020 i que acumula més de 5600 testos, s’hi sumen ara el Consorci Localret, el col·lectiu professional d’enginyeria Industrial i els col·lectius de professionals d’Informàtica.

Barcelona, 19 …

Read the full story »
Col·legi

el Col·legi, informació rellevant sobre el COEINF, activitats, relacions i varis

Formació

formació continuada i orientació professional, convenis de formació amb altres entitats

Opinió

Articles d’opinió, de divulgació o de propostes tecnològiques dels col·legiats, adherits, associats o col·laboradors d’entitats afins al COEINF

Esdeveniments

tots els esdeveniments rellevants del sector TIC

Professió

món laboral, emprenedors, enginyers en informàtica, entrevistes, certificacions, deontologia, carreres professionals, …

Home » Destacat, Esdeveniments

L’ètica, l’enginyeria informàtica i la 3ª Edició Talent TIC a la Lul·liana 2021

Submitted by on 10 gener 2022 – 9:40No Comment

El passat 26 de Novembre vam celebrar la tercera edició de Talent TIC en el marc de la nostra festa: la Lul·liana! Aquesta edició del 2021, l’hem pogut tornar a fer amb presència física, tot i que limitada! i per suposat, en on-line. Ens heu pogut seguir en directe i ara teniu l’oportunitat de veure’ns també en diferit.

Hem volgut reflexionar en la tercera edició en conèixer millor totes les implicacions de l’ètica als professionals TIC, i com la vivim des de les diferents vessants professionals. Una mirada oberta als diferents punts de vista, i als límits amb els que ens toca lidiar en la nostra professió. Alhora, compartir el codi deontològic que seguim totes les persones col·legiades, i que son una guia per a tots els i les professionals.

I volem compartir el primer de tot algunes de les conclusions que s’han extret de tota la sessió, i us animem a llegir-ne la crònica completa i escoltar les intervencions que estan disponibles al nostre canal youtube! Molt interessants totes elles i amb molt de contingut!

Les principals conclusions podríem dir doncs que són

 • Com fem arribar la tecnologia a les persones i com l’anem aplicant per a que tingui recorregut llarg i profitós, és un repte que tenim i seguirem tenint com a societat.
 • El codi deontològic pren cada cop més rellevància en el context d’avenç tecnològic que ens trobem.
 • Tenim grans reptes a treballar en la societat digital, com ara les bretxes digitals, com ara les generacionals, de gènere, de connectivitat, idiomàtiques, o reptes com  la desinformació dels algorismes, o la sostenibilitat de les noves tecnologies.
 • Per resoldre aquests reptes cal desenvolupar i impulsar l’humanisme tecnològic; Actuar tots junts, tan entitats públiques com privades, com Col·legis, Administracions, universitats, etc, i promoure Drets digitals i la sostenibilitat.
 • Des de Digital Future Society  es vol construir aquesta agenda digital del futur mes inclusiva, i cal fer-la entre tots, i fa una crida especial al Col·legi per treballar-hi.
 • La tecnologia està penetrant en tots els àmbits de la societat i la vida. Hem passat de la societat de la informació, després a la societat del coneixement, i ara estem a la societat Digital, que és el següent paradigma on ens trobem, que a més a més cal equilibrar amb els objectius ODS.
 • Hi ha un factor molt important  en la ètica a la tecnologia, i es que depèn dels Valors i Contravalors: les cultures son molt diferents, i això fa més difícils treballar i entendre tot aquest camp. La tecnologia en sí és neutre. L’ús que en fem és el que li dona l’aura ètica o no ètica.
 • La visió europea sobre la reglamentació de la IA i les noves tecnologies està centrada en tres valors: Centrada en la persona, pel bé comú, i ser segura i fiable.
 • Ens caldrà mirar des de la sostenibilitat, aspectes com: quin és el cost energètic del Big Data? Big Data o Right Data? Què cal recollir? Cal pensar sobre l’economia de la dada, i veure què cal realment guardar per aprendre, i què no cal.
 • Cal actuar, doncs hi ha una necessitat molt gran de tenir educació digital, per a totes les edats. Hem d’entendre molt millor totes les implicacions de la tecnologia com a ciutadans i com a professionals. Cal impulsar i fer molta educació.
 • Els valors s’ha vist que son claus, i marquen molt quin ús en farem de la tecnologia, i això aplica a tots els nivells: personal, empresa, professional, país…Són cabdals.
 • L’evolució de la IA aplicada a les eines que fan servir els professionals TIC per desenvolupar, també impacte, i cal saber com aprèn, i què implica pels professionals.
 • Com a professionals, hem de tenir molt present que les responsabilitats són molt àmplies, i hi ha una cadena de responsabilitats que com a professionals hem també de tenir presents.
 • Donar visibilitat, explicar, formar-nos, parlar-ne i ser-ne conscients es imprescindible com a professionals TIC i com a ciutadans.

El resum de dos línies hauríem de dir que la visió holística totalment necessària per resoldre tots els reptes digitals, a l’educació amb molta feina ingent, i el valors com impacten. L’ exponencialitat es l’altre repte, com arriba la legislació al ritme que evoluciona la tecnologia. La tecnologia per sí no fa res. L’ús que en fem sí

Segueix llegint i et semblarà que hi vas poder assistir!

Detall de la sessió:

Aquesta edició ha estat presentada i moderada per Conxi Pérez Andreu, Secretària i Vicedegana del COEINF de TALENT TIC. Podéu veure l’obertura a: https://youtu.be/v1GHzQGZtfg

I ha donat al principi de tot l’entrada al degà

del COEINF, Eduard Martin Lineros, que ha obert l’acte destacant elements com:

“Com fem arribar la tecnologia a les persones i com l’anirem aplicant per a que tingui recorregut llarg i profitós.”

“Seguim treballant pel reconeixement de la professió, i anunciem que aviat podrem obrir a que es puguin col·legiar persones d’altres més enllà del màster en Enginyeria Informàtica, i és quelcom que hem aprovat des de tots els Col·legis d’Espanya”

Molta lluita pel tema gènere durant tot l’any, i que dona les gràcies per aquesta tasca a Karina i totes les dones enginyeres.”

Podeu veure la seva Benvinguda sencera a https://youtu.be/v1GHzQGZtfg

A continuació, va donar pas a Karina Gibert, Vicedegana 2º Presidència, Igualtat i Ètica, que va fer la Salutació de Benvinguda a les noves persones col·legiades, junt amb el Degà i va destacar entre d’altres que:

“ Tenim molts nous col·legiats i col·legiades!! Tenim 30 noves persones col·legiades, i gràcies a una campanya que vam fer, hem aconseguit per primer cop que tenim 17 noves enginyeres dones col·legiades.

“ El Col·legi té un codi deontològic pioner, un dels primers en l’àmbit de l’enginyeria informàtica, que es remonta al desembre del 2005, i que ja sigut pioner en el col·lectiu, gracies a Eduard Elías també” i en ressalta els principals eixos:

1. Fer prevaler en tot moment l’interès general per davant del particular.

 1. En tota relació o acord, totes les parts implicades han d’aconseguir un equilibri raonable de drets i obligacions.
 2. El resultat de tot projecte ha de ser aconseguir el respecte social que la nostra professió mereix, com a resposta al respecte que els professionals tindrem amb la Societat en comprometre’ns a complir aquest codi.“

Anima a fer-ne divulgació.

Fer un record especial al professor Miquel Barceló que ens ha deixat recentment.

I va procedir a donar la benvinguda a les noves persones col·legiades enguany.

Podeu veure tota la intervenció i entrega de pins als col·legiats a https://youtu.be/v1GHzQGZtfg

Seguidament va iniciar la seva ponència Cristina Colom – Directora de Digital Future Society, un programa de Mobile World Capital Barcelona, sobre  Els reptes ètics de la transformació digital

En volem destacar algunes de les reflexions compartides:

 • Els algoritmes estan impactant molt a les persones més vulnerables.
 • Cal crear debat i reflexió sobre l’impacte de les tecnologies a la societat i després seguir i decidir entre tots.
 • La transformació digital s’implementa de forma asimètrica, i tenim davant nostra una situació d’Emergència Digital.
 • A la tecnologia hi tenim també part de la solució.
 • Podem dir que tenim 3 grans reptes:
  • Repte 1: les bretxes digitals: que son de molts diferents tipus, i podem esmentar de connectivitat, generacionals, de gènere, idiomàtic (quasi tot està en anglès), per zones geogràfiques (zones rurals), pel poder adquisitiu, …la llista és llarga!
  • Repte 2: Desinformació: hi ha molta manca de transparència del que fan els algoritmes, de la informació que recull, etc
  • Repte 3: Consum energètic, que és incompatible, avui per avui amb la sostenibilitat.
 • Les solucions passen pels següents punts:
  • Desenvolupar L’Humanisme tecnològic: on es tracta de veure els impactes de la tecnologia a la societat
  • Actuar tots junts: tan entitats públiques com privades, Col·legis, Administracions, universitats, etc.  Des de Digital Future Society  es vol construir aquesta agenda digital del futur mes inclusiva, i cal fer-la entre tots, i fa una crida especial al Col·legi per treballar-hi.
  • Cal promoure Drets digitals i la sostenibilitat.

Podeu veure tota la ponència sencera a https://youtu.be/v1GHzQGZtfg

A continuació, va donar pas a la segona ponència, feta per Karina Gibert – Vicedegana d igualtat i etica al COEINF i Directora del Centre de Recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence de la UPC, sobre: Ètica, Informàtica i Intel·ligència Artificial: Visió Europea

 • La tecnologia està penetrant en tots els àmbits de la societat i la vida. Hem passat de la societat de la informació, després a la societat del coneixement, i ara estem a la societat Digital, que és el següent paradigma on ens trobem, que a més a més cal equilibrar amb els objectius ODS.
 • La ètica es una branca de la filosofia que es dedica a identificar el que es bo i el que es dolent en la societat i hi ha un factor molt important i es que depèn dels Valors i Contravalors: les cultures son molt diferents, i això fa més difícils treballar i entendre tot aquest camp.
 • La tecnologia en sí és neutre. L’ús que en fem és el que li dona l’aura ètica o no ètica.
 • La IA aprèn, aprèn més enllà de com està programada, aprèn, i cal veure com aprèn. Segons com ho fem, poden incórrer en diferents riscos
 • La comissió europea té un grup sobre Ethic in Science (IA) i New Tech, i la visió europea està centrada en tres valors:
  • Centrada en la persona
  • Pel bé comú
  • Segura i fiable
 • De tot això va sortir el reglament del protecció de dades. I de tot el que es treballa al High level expert group hi ha moltes àrees de treball que s’estan impulsant.
 • Algunes reflexions serien: quin és el cost energètic del Big Data?: Big Data o Right Data? Què cal recollir? Cal pensar sobre l’economia de la dada, i veure què cal realment guardar per aprendre.
 • Hi ha molts esforços fets per estructurar i d’alguna manera regularitzar tot aquest impacta de la IA.
 • Europa no vol anar per la direcció de tenir la biometria de tothom. Es vol limitar que no es pugui fer manipulació a les persones a través de les xarxes. Caldrà veure els límits amb màrqueting digital.  I es vol també que qualsevol IA que operi a Europa, haurà també de complir els criteris ètics i reglaments definits a Europa.
 • Cal una gran culturització de la dada en tots els àmbits. Hem tingut un exemple molt gran ha estat la mateixa Covid.

Podeu veure tota la ponència sencera a https://youtu.be/v1GHzQGZtfg

I el document presentat a:

A continuació es va donar pas a la Taula Rodona que dona títol a la 3ºEdició de TALENT TIC: Realitats ètiques d’avui i demà a les professions informàtiques

 • Modera: Conxi PérezVidedegana Secretari i Talent TIC (Participants en procés de confirmació)
  • Sociòleg i visó acadèmica  Albert Sabater Coll – Director de la Càtedra – Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya (OEIAC).
  • Visió Informàtic/ca a l’empresa – CIO – Montse Riol – CIO de La Fageda
  • Desenvolupadors de software – David Rodenas – Doctor en Enginyeria Informàtica, Desenvolupador i Professor a Tecnocampus
  • Visió Legal – Ramón Miralles – Director d’ECIX Catalunya. Advocat, especialista en Privacy, Risk & Compliance

Ha estat una taula molt completa i interessant, que us animem a que la veieu tota sencera, perquè cadascuna de les intervencions i del debat té molt de contingut. Podem ressaltar aspectes parlats com:

 • Dins dels aspectes ètics i sociotècnics, per millorar-ne el seu us i l’interès social l’Albert Sabater ens va parlar de millorar l’educació digital, en molts àmbits i edats. Ser jove no vol dir tenir educació digital. Ens cal un mapa de valors, de competències i cal entendre tota la complexitat vinculada. Amb aquests valors hem de veure el impacta de la IA, de com es fa servir, i ens porta també a reflexionar sobre aspectes de la Sobirania Tecnològica, que no la tenim.
 • Amb la mirada de CIO i els reptes ètics dins l’empresa, Montse Riol ens parla també de valors de l’empresa, dels valors que tenim com a persones, de saber triar l’equip, tant intern com extern, i de que és cert que a tercers no estem demanant codi ètic de col·laboració, i que és quelcom també a reflexionar. Que cal molta educació, i seguir preparant més i més a l’empresa, al seus líders, als empleats en totes les implicacions de la tecnologia.
 • Com a desenvolupador de software, el David Rodenas ens va compartir molts exemples de casos reals d’impactes sobre el que desenvolupem, i fins on en som o no responsables, amb responsabilitat penal, a més de compartir l’evolució tan gran que hi ha en IA, on ara ja és una realitat que en desenvolupament de codi, et genera codi automàticament, pel que ha après l’algorisme.
 • Tot plegat dona peu a Ramon Miralles, en la seva visió legal, de compartir també casos habituals on hi ha una responsabilitat per part dels professionals TIC, com ara l’ús laboral de les tecnologies, el tractament de dades no autoritzat, a la ciberdelinqüència o la propietat intel·lectual. Ens parla de que l’evolució anirà per avançar en l’ètica a les organitzacions, ètica professional, auditories ètiques, etc. Però cal tenir sempre present que sempre que es busca la responsabilitat, no hi ha una única, sinó que es busca una cadena de responsabilitats.

Les respostes a les diferents preguntes i molts més detalls en les exposicions i matisos en els comentaris son molts. Hem fet un petit tastet i recomanem veure tota la Taula Rodona sencera! Ha estat molt i molt aportadora de reflexions i punts de treball! Pots veure tota la sessió a https://youtu.be/v1GHzQGZtfg

I com a cloenda ens va poder acompanyar de manera remota Joana Barbany – Directora General de Societat Digital a la Generalitat de Catalunya, que va destacar:

 • Ens parlar de tres aspectes de treball que impulsan des de la seva àrea: Ètica, capacitació i valors.
 • Per ser un país digital, a més dels professionals TIC, ens cal també la capacitació de la ciutadania.
 • Fa referencia al primer codi ètic que va sortir, al 1973, de l’ Association for Computing Machinery, en una de les darreres revisions una de les afirmacions que fan és: “Les accions dutes a terme pels professionals de la informàtica canvien el món, i per tal d’actuar amb responsabilitat hauríem de reflexionar sobre l’abast dels impactes de la seva obra, treballant sistemàticament pel bé comú.”
 • Per tant la tecnologia per sí no fa res. L’ús que en fem sí. En aquesta línia s’ha treballar la carta catalana pels drets digitals, hi estem treballant en varis eixos.
 • Destacar també la manca de talent, en particular el femení, i la importància de tenir-lo.

Podeu veure la cloenda sencera a https://youtu.be/v1GHzQGZtfg

Molt agraïts des del Col·legi de la participació i contribucions de totes les persones ponents i participants d’aquesta Lul·liana, així com de l’assistència que vam tenir a l’esdeveniment. Ens trobem l’any vinent!

Conxi Pérez

Secretaria i Vicedegana TALENT TIC

Aquesta web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. De tota manera, pots canviar la configuració de 'cookies' en qualsevol moment ACEPTAR
Aviso de cookies
Check Our FeedVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin