Destacat »

19 juliol 2022 – 12:44

A la iniciativa, impulsada per Telecos.cat el juliol de 2020 i que acumula més de 5600 testos, s’hi sumen ara el Consorci Localret, el col·lectiu professional d’enginyeria Industrial i els col·lectius de professionals d’Informàtica.

Barcelona, 19 …

Read the full story »
Col·legi

el Col·legi, informació rellevant sobre el COEINF, activitats, relacions i varis

Formació

formació continuada i orientació professional, convenis de formació amb altres entitats

Opinió

Articles d’opinió, de divulgació o de propostes tecnològiques dels col·legiats, adherits, associats o col·laboradors d’entitats afins al COEINF

Esdeveniments

tots els esdeveniments rellevants del sector TIC

Professió

món laboral, emprenedors, enginyers en informàtica, entrevistes, certificacions, deontologia, carreres professionals, …

Home » Opinió, Professió

Soc Enginyer/ra informàtic/a!: Quins són els meus camins?

Submitted by on 1 maig 2019 – 10:00No Comment

Dubtes molt humans!

Ja fa uns anys que estic col·legiada i molts més que vaig acabar els meus estudis universitaris a la FIB. Fent una mirada retrospectiva, ha canviat molt tant la formació, amb nivells d’especialització molt més amplis i separats, com l’oferta que hi ha per poder-la fer. I crec que és rellevant, perquè les mateixes tecnologies que hem descobert, fruit de la investigació de tots aquests anys, marcaran els canvis dels propers anys també en el model formatiu.

Quant jo vaig decidir estudiar Enginyeria Informàtica (en aquella època era considerada una llicenciatura), vaig tenir dubtes i incerteses sobre el que podria significar aquesta decisió, però m’hi vaig tirar de cap i amb tot el meu compromís.

Després de tant temps i amb tots els canvis que hi han hagut, he constatat que, els dubtes i les incerteses que vaig tenir, els segueixen tenint els joves d’avui. És ben cert que ara hi ha una Fira d’Ensenyament, que és molt potent, i que tenim moltíssima informació al nostre abast, a internet. Però això no vol dir que sapiguem què hem de buscar. I menys encara endevinar el nostre treball del futur.

Veient que el cicle es repeteix i que seguirà fent-ho fruit de l’entorn canviant en el que vivim, com a col·legiada, sento que tenim una feina important a seguir fent, d’explicar les possibilitats de la nostre professió, i a poder tenir una mirada amplia, més enllà, aplicant part de la formació que hem rebut.

Crec que podem donar aquesta mirada no només per ajudar a nois i noies que estiguin dubtosos d’estudiar Enginyeria Informàtica, sinó també als professionals que d’alguna manera porten temps treballant i que, per la raó que sigui, no s’han pogut posar al dia com haurien volgut, o no saben totes les vies que hi ha per fer-ho, o fins hi tot com tenir un reconeixement a una experiència viscuda que pugui ser homologada enfront d’altres oportunitats.

On està posicionada l’Enginyeria Informàtica?

Vull també compartir que posiciono l’Enginyeria Informàtica com una enginyeria més, en el sentit que ajuda i treballa per resoldre problemes o reptes complexos,  desenvolupa noves tecnologies i contribueix a l’evolució de la societat, d’una manera que ara és ja molt evident en les nostres vides i que ho seguirà sent en el futur. L’Enginyeria Informàtica és especifica en el seu contingut i en l’àmbit en el que hi treballa i es desenvolupa.

Des d’aquesta mateixa perspectiva, també ens permet accedir a posicions de lideratge cada vegada de més responsabilitat/complexitat, on la capacitat de visió holística, de pragmatisme, d’enteniment dels reptes, alhora que de visió de futur, son claus, entre d’altres.

Quins camins tenim?

Amb totes aquestes reflexions, he volgut dibuixar possibles camins professionals al voltant de la informàtica, des del punt de vista de les titulacions, tenint en compte també una sèrie de factors:

 • Els anys d’inversió que requereixen els diferents tipus d’estudis
 • El grau de complexitat, de reptes als quals ens podem enfrontar segons la preparació que tenim
 • Els diferents tipus d’estudis que hi ha relacionats amb la informàtica
 • La formació continuada que cal

Si ens fixem bé, les titulacions son reconeixements a un cert temps d’estudi, amb unes pràctiques i un treball final. Però l’experiència, el que treballem i evolucionem, també pot tenir un reconeixement. I això ho trobem tant amb la realització de màsters i estudis de post grau específics i reconeguts com, en un altre ordre de magnitud, amb la certificació AQPE.

En aquest punt no vull deixar de fer menció a la importància de la formació en SOFT SKILLS, de les habilitats de treball en equip, del lideratge, de la comunicació, etc., que son tan i tan necessàries, que estan infra desenvolupades encara, i que rarament acompanyen, a dia d’avui, a les formacions tècniques. També voldria llançar un missatge sobre l’absoluta necessitat de què es tinguin presents i en compte. Calen multitud de formacions en habilitats per acompanyar en el desenvolupament de la professió en l’entorn de treball i recomanem que, des de les formacions bàsiques i també des de la pròpia universitat, es faci una reflexió e integració d’aquesta part.

Què es AQPE?

És una certificació professional: PE Professional Engineer.

És la certificació professional d’enginyeria de referència a tota Espanya per l’aliança establerta entre les dues principals entitats certificadores, AQPE i AIPE, i amb acords amb altres entitats certificadores europees de França, Holanda, Itàlia i Portugal (fins a l’abril de 2019, perquè n’hi ha més en curs).

El Col·legi d’Enginyeria Informàtica de Catalunya es una de les 9 entitats fundadores de l’AQPE.

AQPE certifica l’experiència professional en l’enginyeria en l’àmbit, o àmbits, on es té aquesta experiència. Podeu trobar tota la informació al seu web (https://www.aqpe.org/aqpe/que-es/). Comparteixo aquí els trets principals:

 • Objectius:

L’AQPE és una fundació privada que té per objectius:

 1. La certificació dels professionals de l’enginyeria en funció dels coneixements acreditats i l’experiència professional en les diferents especialitats (àmbits d’actuació), segons procediments de certificació objectius i estandarditzats.
 2. La promoció de la convergència internacional, principalment europea, dels sistemes de qualificació utilitzats i del seu reconeixement mutu.

L’AQPE ofereix als professionals de l’enginyeria un certificat professional amb un sistema inspirat en el model anglosaxó (on diferencien el títol acadèmic del títol professional) i conforme a l’ISO 17024 de certificació de persones.

 • Com funciona?

L’avaluació dels mèrits es fa davant d’un tribunal constituït a mida en funció de l’àmbit professional que es desitgi certificar. També facilitarà la mobilitat internacional dels professionals de l’enginyeria. Un model amb el mateix nivell d’exigència i rigor que l’utilitzat per altres entitats reconegudes internacionalment, que certifica competències i aptituds demostrades per aplicar coneixements.

 • Per què AQPE?

Des del Pla Bolonya, hi han més de 600 titulacions en enginyeria i, amb la Directiva de serveis europea (Directiva 2006/123/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006), una liberalització de l’exercici professional. Alhora, es produeix una convergència de models professionals a nivell europeu i desapareix l’esquema “un títol – una professió – un col·legi”. Es vol donar resposta a tota aquesta evolució i a potenciar més l’exercici de la professió: les universitats emeten títols universitaris (coneixements acadèmics) i l’AQPE certifica professionals.

Mirem el futur: de què hi ha o hi haurà feina?

Cal ara doncs, un cop reflexionat l’àmbit formatiu i de certificació professional, veure què està demanant ara mateix el mercat i visualitzar  què demanarà en el context evolutiu que tenim.

Fixeu-vos: ens diuen que a Europa, el 2020, faltaran més d’un milió de professionals digitals!

Tenim a Catalunya un baròmetre anual sobre l’estat de la informàtica i la demanda que hi ha al territori, que el fa CTECNO (http://www.ctecno.cat) i la recent associació creada a Barcelona BCN Digital Talent  (https://barcelonadigitaltalent.com) , per facilitar que el talent que cal de manera més immediata es pugui tenir a l’abast i per oferir una sèrie d’iniciatives enfocades a accelerar la formació dels professionals que fan falta, per a tots els rols, des dels tècnics fins als enginyers, re enfocant experiència en base a les noves demandes.

Si ens mirem el que aquestes entitats han mesurat i, a més a més, tenim en compte el que ens diu el World Economic Forum (https://www.weforum.org/reports/the-future-of-jobs-report-2018), podem expressar-ho tot plegat d’una manera molt i molt resumida: en un gràfic com el següent, la mida de la bombolla vol representar de forma més intuïtiva el volum de demanda estimada, que ajuda a visualitzar on fan falta més professionals.

Els professionals calen avui i demà. I l’àrea d’especificació anirà variant i canviant en funció de l’evolució de les tecnologies. Des de la base formativa de l’enginyeria podem créixer molt i ràpid i això ens permetrà adequar-nos a l’evolució de les necessitats.

Conclusions:

 • En l’actualitat ja hi ha una necessitat creixent de talent que es busca tant en el col·lectiu de joves que inicien la seva carrera professional com en el col·lectiu de persones amb experiència i que poden posar un nou focus a la seva carrera professional.
 • Dins d’aquesta necessitat, ressaltem la mancança de talent femení, que cal resoldre i donar suport al seu creixement de manera amplia i continuada.
 • Les formacions que fem ens donen acreditació acadèmica i l’experiència que tenim també la podem certificar amb eines com AQPE, que ens donen alhora una homologació internacional.
 • Les formacions en habilitats, els anomenat soft skills, son també importants i clau per la nostra evolució professional. No les podem menystenir.
 • Els reptes i les incerteses sobre com evolucionar son i seran sempre presents.

Estar al dia de les opcions i camins es important, i si tens dubtes des del Col·legi et podem donar suport en això.

Pregunta’ns i et respondrem!
Col·legiat i en parlem!

Conxi Pérez Andreu
Vicedegana de Rols professionals TIC i CIO a l’empresa
Membre Comissió de Gènere – Dones COEINF

Etiquetes:

Aquesta web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. De tota manera, pots canviar la configuració de 'cookies' en qualsevol moment ACEPTAR
Aviso de cookies
Check Our FeedVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin