Destacat »

2 novembre 2022 – 18:24

Et convidem a la Lul·liana 2022!
Un any més, el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya celebra la Lul·liana en un acte commemoratiu del seu patró, Ramon Llull. Enguany, tindrà lloc el dia 24 de novembre, a les 18:00h. Serà presencial i …

Read the full story »
Col·legi

el Col·legi, informació rellevant sobre el COEINF, activitats, relacions i varis

Formació

formació continuada i orientació professional, convenis de formació amb altres entitats

Opinió

Articles d’opinió, de divulgació o de propostes tecnològiques dels col·legiats, adherits, associats o col·laboradors d’entitats afins al COEINF

Esdeveniments

tots els esdeveniments rellevants del sector TIC

Professió

món laboral, emprenedors, enginyers en informàtica, entrevistes, certificacions, deontologia, carreres professionals, …

Home » Notícies

Les 8 smart cities espanyoles… Barcelona perd pistonada

Submitted by on 27 juliol 2017 – 09:00No Comment

 

Espanya és ja un dels països punters pel que fa a ciutats intel·ligents es refereix des de fa alguns anys. Els números mai menteixen i aquesta afirmació es contrasta fàcilment a la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI), on no només dos grans capitals com Madrid i Barcelona es troben a l’avantguarda tecnològica, sinó que aquest organisme compta ja amb un total de 60 ciutats que han posat en marxa ia un projecte de ‘smart city’.

Així ho mostra també l’índex IESE Cities in Motion (ICIM) realitzat en 2017. L’esmentat estudi, que analitza patrons com el capital humà, la gestió pública, el medi ambient o la projecció internacional, així com la mobilitat i el transport o la tecnologia, col·loca a Madrid i Barcelona al capdavant de les ciutats intel·ligents, no només a Espanya, sinó a Europa i el món.

Tot i que Barcelona havia estat per davant en els últims estudis realitzats en anys anteriors, Madrid ha aconseguit superar-la en aquesta ocasió. La capital espanyola se situa aquest any en la posició número 28 en el rànquing de les ciutats més intel·ligents del món, ascendint fins a set posicions en relació a l’estudi realitzat per aquesta mateixa institució fa tot just dos anys. Una mica més estancada es troba Barcelona, i és que la Ciutat Comtal se situa actualment en el lloc número 35.

La millor notícia no és només l’avanç continu d’aquestes dues grans ciutats, sinó que la resta de grans capitals espanyoles segueixen aquests exemples de prop, i els resultats salten a la vista. Tant, que Espanya aconsegueix situar fins a cinc ciutats més en el ‘Top 100’ mundial. Màlaga és la ciutat intel·ligent número 51 del món, mentre que València ocupa la posició 63; Sevilla, la 68; Bilbao, la 75; i la Corunya, en la posició número 78 tanca en grup d’urbs espanyoles.

Encara queda molt camí per recórrer per arribar al nivell de països com els Estats Units, màxima potència en aquest camp, i que situa fins a quatre ciutats en el ‘Top 10’, però el camí sens dubte, és el correcte. Heus aquí una descripció de cadascuna d’aquestes ciutats on la nostra intel·ligència conviurà amb la de l’urbs:

Barcelona

La ‘ciutat més intel·ligent del món’ l’any 2015 segons els analistes de Juniper Research compte fins i tot a dia d’avui amb un dels sistemes de gestió mediambiental, enllumenat i mobilitat més avançats del món.

Si bé és cert que la Ciutat Comtal ha experimentat un estancament que no li ha permès continuar el més que previsible ascens que prometia fa tot just dos anys, encara és una de les ciutats més punteres del món. Tant que fins i tot en alguns valors com ‘projecció internacional’ se situa com a quarta ciutat del món, mentre que a mobilitat i transport és sisena.

La que va ser seu mundial de la trobada internacional més important del sector a 2015, l’Smart City EXPO World Congress semblava que anava a parar en el seu creixement, però el caràcter participatiu de la ciutadania en aquestes iniciatives ha servit perquè el govern d’Ada Colau hagi vist en el model de ‘smart city’ una de les prioritats de la seva gestió.

Madrid

Per la seva banda, Madrid també s’ha convertit en model a seguir a Espanya. Des de fa alguns anys ia la capital està treballant de manera notable en camp com el del transport sostenible. És precisament en transport i mobilitat on aconsegueix els seus millors marques, situant-se en el sisè lloc del rànquing mundial.

Entre els seus grans atractius pel que fa a ‘smart cities’ es refereix, Madrid compta amb l’Smart Lab. Un centre en el qual es promou l’intercanvi d’idees i projectes innovadors a través d’espais compartits de treball vinculats sempre a les ciutats intel·ligents.

Encara que sens dubte, un dels majors orgulls de l’administració local madrilenya és la plataforma Mint. Un projecte d’IBM, al costat de INSA, que té com a objectiu ser la ciutat europea més eficient mitjançant la participació directa del ciutadà.

Aquesta aplicació permet que el ciutadà comuniqui qualsevol incident del qual es doni compte a temps real a través del seu telèfon mòbil. L’interessat, únicament ha d’enviar una fotografia i la informació geogràfica. El projecte va néixer l’any 2014 amb el suport del consistori madrileny, amb l’objectiu prioritari d’impulsar les regidories d’Economia, Hisenda i Administració Pública, Medi Ambient i Mobilitat.

València

La Capital del Túria està en ple ascens com ‘ciutat intel·ligent’. Actualment ocupa el lloc número 63 en el rànquing, una posició més que cridanera si veiem la transició positiva que ha aconseguit en només dos anys, i és que el 2015 era la 73º.

Igual que Madrid, València també compta amb un sistema que permet informar al minut de qualsevol servei municipal a temps real. Fins a un total de 45 serveis són monitoritzats a minut perquè el valencià segueixi de manera online qualsevol novetat. A més aquesta plataforma permet que qualsevol ciutadà pugui dur a terme tràmits oficials de manera telemàtica, estalviant d’aquesta manera, 140.000 euros a l’any en gestió.

L’any passat es va estimar un pressupost de sis milions d’euros per millorar en aquest aspecte i sembla que els resultats estan sent positius per millorar el Benestar ciutadà. Una de les mesures més cridaneres és la implantació d’un sistema per gestionar el soroll urbà o els sensors ambientals instal·lats en autobusos municipals.

La Corunya

La Corunya també està realitzant una bona política pel que fa a ‘smart cities’ es refereix, encara que no aconsegueixi tan bons resultats com fa alguns anys. Les mesures de l’ens públic en aquesta matèria estan trigant més del que s’esperava en tenir el pòsit desitjat, i és que el 2015 la ciutat gallega ocupava tres llocs més amunt de la classificació que aquest any (78º).

El projecte sota el nom ‘Corunya Smart City’ busca una ciutat més sostenible, accessible i respectuosa amb el medi ambient. Un sistema desenvolupat per l’Administració municipal, EMALCSA i el Ministeri d’Economia amb un import global de 11,5 milions d’euros, cofinançada al 80% amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

En paraules de responsables de l’ajuntament corunyès aquest projecte “té com a fi de millorar la qualitat de vida dels ciutadans i de l’entorn econòmic i empresarial des de la innovació tecnològica”.

Bilbao

També al nord, Bilbao està treballant per ser una ‘smart city’. L’índex IESE Cities in Motion (ICIM) la situa en la posició número 75è, per darrere de ciutats com Niça, Marsella o Osaka. La ciutat basca aconsegueix els seus millors notes en matèries com cohesió social i planificació urbana.

Una dinàmica que li ha valgut a Bilbao per aconseguir dos guardons del Grup Financial Times en els fDi Strategy Awards 2016, en les matèries de “Smart City” i “Education Clúster”.

‘Bilbao Open Data’, així és com es diu el projecte desenvolupat per esdevenir una ‘ciutat intel·ligent’. Amb l’objectiu principal de millorar la comunicació entre institucions i ciutadans, ‘Open Data’ busca la transparència i la sostenibilitat econòmica i organitzativa per millorar la gestió del municipi a tots els nivells.

Sevilla

Sevilla és una altra de les apostes més potents de ‘smart city’ a Espanya. La capital sevillana està decidida a millorar la mobilitat ciutadana per posar punt i final als embussos que recorren els seus carrers i per a això està millorant l’eficiència dels seus transports públics per facilitar el desplaçament dels ciutadans en aquests mitjans.

Igual que Bilbao, els seus principals forts són la cohesió social, planificació urbana i medi ambient, encara que té tasca pendent en l’apartat tecnològic, un aspecte que cada dia que passa es fa més important en les aspiracions de qualsevol ciutat per ser més intel·ligent.

Màlaga

La tercera ciutat més intel·ligent d’Espanya és Màlaga i el creixement d’aquesta ciutat és immens. En només dos anys, la ciutat de la Costa del Sol ha ascendit 29 llocs en el rànquing (80 a 51), quedant-se només a un pas d’entrar en les 50 ciutats més intel·ligents del món.

La sostenibilitat mediambiental, així com l’eficiència energètica i tecnològica són els fonaments d’un projecte més que prometedor. ‘Smart City Màlaga’ és el sistema utilitzat ja des de fa més de set anys i mitjançant el qual s’ha aconseguit una disminució de la contaminació i una millor gestió dels serveis públics.

Santander

A més d’aquestes set ciutats, Santander sembla estar en una línia ascendent que la situa en una de les ciutats més intel·ligents d’Espanya. Un projecte de ‘smart city’ que passa per la millora de l’aparcament amb la implementació d’un sistema intel·ligent d’aparcament a la zona portuària, amb la utilització de sensors que detecten places lliures per guiar amb més facilitat al conductor.

Sens dubte una mesura estrella que ha servit per a les institucions de grans ciutats com Tel Aviv, Barcelona o Londres hagin agafat algunes d’aquestes mesures per posar-les en pràctica en les seves pròpies ciutats.

Alberto Iglesias Fraga – TICbeat

Etiquetes: ,

Aquesta web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. De tota manera, pots canviar la configuració de 'cookies' en qualsevol moment ACEPTAR
Aviso de cookies
Check Our FeedVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin