Destacat »

2 novembre 2022 – 18:24

Et convidem a la Lul·liana 2022!
Un any més, el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya celebra la Lul·liana en un acte commemoratiu del seu patró, Ramon Llull. Enguany, tindrà lloc el dia 24 de novembre, a les 18:00h. Serà presencial i …

Read the full story »
Col·legi

el Col·legi, informació rellevant sobre el COEINF, activitats, relacions i varis

Formació

formació continuada i orientació professional, convenis de formació amb altres entitats

Opinió

Articles d’opinió, de divulgació o de propostes tecnològiques dels col·legiats, adherits, associats o col·laboradors d’entitats afins al COEINF

Esdeveniments

tots els esdeveniments rellevants del sector TIC

Professió

món laboral, emprenedors, enginyers en informàtica, entrevistes, certificacions, deontologia, carreres professionals, …

Home » Professió

Un nou gran repte del CIO: les dades de monitoratge

Submitted by on 26 juliol 2017 – 17:00No Comment

No és un tema nou, però porta diversos mesos ocupant les «primeres files» en conferències i en la premsa especialitzada per la importància que està adquirint. I com no hi ha fum sense foc, anem a analitzar les causes.

En pocs anys, el departament de Sistemes (o d’Informàtica) ha assistit a un gran canvi en el seu món, el seu entorn, els seus punts de referència i les seves comeses. La transformació digital ha portat al fet que s’estableixi una relació estreta entre negoci i TI, al fet que s’ampliï l’àmbit d’aplicació de la supervisió, al fet que cada vegada sigui més important la recopilació i explotació de dades ja que el responsable de Sistemes sigui el garant del bon ús dels recursos de TI a l’empresa. Per a ell, aquesta nova tasca suposa un repte, ja que no pot exercir-se amb èxit sense un enfocament estratègic de la gestió i de l’intercanvi de dades de supervisió.

Un fet clar: negoci i TI van ara de la mà, en les coses bones (i en les dolentes?) …

Resulta difícil negar que la transformació digital de les empreses ha unit el destí del Negoci i de la TI. La inevitable i necessària unió entre sistemes d’informació i negoci ha provocat que l’activitat empresarial sigui un dels reptes principals de la Informàtica (i viceversa). El negoci s’ha convertit en un dels impulsors de la transformació digital, alhora que l’eficàcia de les diferents àrees d’activitat depèn cada vegada més de la qualitat de la TI. Per poder treballar i ser eficients, els departaments de l’empresa necessiten disposar d’indicadors de funcionament proporcionats per l’equip de Sistemes, que, per la seva banda, ha d’adaptar els serveis proposats.

Tothom ha passat a ser client de tot el món, i la TI ja no només concerneix als informàtics. En conseqüència, els reptes són considerables per a totes les parts implicades, sigui quina sigui l’activitat de l’empresa o de l’organització.

Així mateix, la tecnologia s’ha posat al servei del binomi TI i Negocis per fer de la supervisió una eina accessible a tots, en la qual els diferents equips de professionals aportin diàriament el seu gra de sorra per optimitzar-la.

La conseqüència directa: s’ha ampliat notablement l’àmbit d’aplicació de la supervisió

La missió de la supervisió ha estat sempre fer el seguiment i control dels sistemes d’informació i avaluar la seva disponibilitat, però, per molt temps, ha estat reservada als serveis de «infraestructures i productes». Ningú li donava la importància necessària, n’hi havia prou amb que el sistema d’informació funcionés. Però ara, la supervisió surt de les ombres per una senzilla raó: els sistemes d’informació han adquirit una nova dimensió.

La tecnologia digital ha anat evolucionant i el seu ús s’ha estès a totes les esferes de l’empresa, el que ha portat a una ampliació de l’àmbit d’aplicació de la supervisió, que de la gestió de logs ha passat a la monitorització de l’experiència de usuari.

Aquest canvi es deu al següent:

  • Cada vegada hi ha més sistemes que supervisar (ordinador, telèfon, dispositiu mòbil, web, cloud, l’internet de les coses, o IOT, etc.).
  • Com que les aplicacions van cobrant més importància en el rendiment de les activitats, aquestes s’han de monitoritzar.
  • Cal seguir i controlar la qualitat de l’experiència d’usuari, cosa que, amb l’ús de les eines digitals, ha passat a ser un aspecte clau. De manera que, gràcies a la Intel·ligència Artificial, els robots capten, pràcticament en temps real, dades sobre els passos seguits pel client i poden avaluar el que experimenta cada internauta quan visita un lloc web.

L’efecte papallona: la centralització, el registre històric i l’intercanvi de dades de supervisió de TI són el nou «nervi de la guerra».

Amb l’ampliació de l’àmbit d’aplicació de la supervisió, no només ha augmentat el volum de dades recopilades (fins a deu vegades més que fa 10 anys) sinó també els seus heterogenis i variats orígens.

La recopilació i el tractament de la informació es realitzen d’una altra manera, directament dels usuaris, el que permet recuperar dades, que es poden guardar per tenir un registre històric d’ells, centralitzar-los i interpretar Tota una mina d’or! S’han acabat els sistemes de supervisió compostos de diferents elements que coexistien sense estar coordinats entre si en una mateixa empresa. La supervisió es simplifica, uniforma i centralitza per respondre a la demanda dels usuaris que volen obtenir dades processades i comprensibles per tots. Per a ells, també és important poder accedir a aquests indicadors amb la mateixa facilitat que ho fan quan utilitzen el seu telèfon intel·ligent o les seves aplicacions personals.

En conseqüència, tant els sistemes de supervisió com els equips han de disposar d’un registre històric massiu per gestionar millor la seva activitat, realitzar un seguiment de les dades al llarg del temps i proporcionar, de forma còmoda i intel·ligible, la informació en temps real , ja que ‘sense dades no hi ha anàlisi que valgui!

La bona notícia: el departament de Sistemes ja disposa dels mitjans (i estan legitimats) per fer que les dades siguin comprensibles.

Com més dades brutes s’emmagatzemin i registrin històricament durant la supervisió, més necessari serà que aquestes dades siguin comprensibles; és a dir, més necessari serà crear indicadors. El paper que exerceix la supervisió segueix sent el mateix, amb l’afegit que l’eficàcia de les operacions resulta primordial. Per fortuna, la tecnologia obre noves possibilitats per a la representació de les dades de manera eficaç. Aquesta permet automatitzar la recopilació i valorització de les dades, analitzar-millor, tornar-los a processar i establir una correlació entre ells amb la finalitat de simplificar molts processos.

A més, els usuaris interns poden intercanviar dades amb facilitat recorrent a eines de Business Intelligence, representació gràfica o fins i tot de monitorització d’activitats de negoci (BAM, Business Activity Monitoring). Aquest plantejament permet al personal informàtic respondre a les demandes dels usuaris, i, també, ofereix noves possibilitats per detectar avaries i ser més eficaços a l’hora de restaurar els serveis.

Com ara la supervisió concerneix a tots, l’anàlisi i l’intercanvi de dades s’han convertit en una arma de comunicació massiva.

Una vegada que les dades de supervisió s’analitzen i tornen a processar, aquests resulten una òptima eina per intercanviar informació amb els equips de professionals i posicionar-se davant els usuaris, el departament financer o l’equip directiu.

És evident que la comunicació i intercanvi d’informació és més fàcil, però a part de l’elecció de les eines de comunicació (pantalles, quadres de comandament, vistes gràfiques, etc.), l’autèntic repte per al departament de Sistemes es planteja a l’hora de mostrar la seva capacitat per establir la correspondència entre les dades i interpretar-los correctament abans de difondre’ls. No es tracta d’obtenir MOLTA informació, sinó la informació idònia, avaluant i seleccionant les dades i indicadors que contribueixin al rendiment de les diferents activitats de l’empresa.

Si, en sentit estricte, la supervisió no és una eina de comunicació, podria, en tot cas, esdevenir un nou recurs comunicatiu per al personal informàtic.

Conclusió: qui gestiona correctament el seu consum de TI, els seus sistemes d’informació, els seus recursos, etc., és perquè fa anar bé les seves dades.

Com saber explotar el 100% de les dades recopilades és un assumpte de vital importància. Això suposa definir processos adequats per a l’explotació de dades que convinguin tant al negoci com a la TI.

En primer lloc, el departament de Sistemes ha de proporcionar als altres departaments indicadors comprensibles, que els permetin treballar (no es tracta d’explicar-los d’on ve el problema). Perquè analitzar les dades arxivades ha de permetre veure les tendències i respondre a objectius concrets. Les dades es tornaran a processar sistemàticament per crear indicadors adequats sense aclaparar als usuaris amb informació que ho els sigui útil. ¡Massa informació mata la informació!

En segon lloc, la supervisió de dades ha de ser un sistema de control per garantir que els mitjans implementats compleixen amb els requisits establerts.

Qualsevol fallada relacionat amb la TI repercuteix en el negoci de l’empresa. Per tant, el responsable de Sistemes ha de garantir el correcte funcionament de l’entorn de treball dels diferents equips de professionals i complir amb els compromisos de serveis (en concret, en l’àmbit d’un enfocament ITIL) que passa pel seguiment i millora de la qualitat. En una paraula, ha d’haver visibilitat i que se sàpiga.

Com garant del consum i ús adequat de la tecnologia, ha de conèixer els destinataris i l’activitat de les seves solucions de TI, desenvolupar una estratègia de supervisió madura i donar proves que coneix la seva professió. El control de les dades supervisats és una de les seves millors cartes per demostrar la seva capacitat de treballar amb transparència i transformar la informació perquè sigui comprensible, i, amb això, ajudar al creixement i eficiència de l’empresa.

Computing

Etiquetes: , ,

Aquesta web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem de les 'cookies'. De tota manera, pots canviar la configuració de 'cookies' en qualsevol moment ACEPTAR
Aviso de cookies
Check Our FeedVisit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin